Az EU jóváhagyta az Infineon-Motorola üzletet

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 1. 09:36
A német Siemens érdekeltségi körébe tertozó Infineon Technologies AG, az amerikai Motorola és a szintén amerikai Agere Systems megkapták az EU-Bizottság engedélyét közös vállalat létesítésére.
A StarCore néven induló cég szórakoztató elektronikai és használati eszközök széles - a videokameráktól a mobiltelefonokig terjedő - skálája számára gyárt majd digitális jelfeldolgozó (DSP) integrált áramköröket. A német és a két amerikai alapító mindegyike egyharmad-egyharmad arányban részesedik majd a vállalkozásban.

A DSP áramkörök piaca növekedési potenciálja a szakértők szerint hatalmas, mivel a hang-, kép- és videojelek hatékonyabb feldolgozását teszik lehetővé. A DSP áramkörök évi 12 milliárd dollárosra becsült forgalmának növekedése a becslések szerint meghaladja az integrált áramkörök piacának átlagos növekedési ütemét. A DSP-licenc alapján áramköröket gyártó vállalatok, az ír Parthus, az amerikai/japán STMicroelectronics/Hitachi, valamint a belga Adelante eddig meglehetősen szűk piaci szegmenseket szolgáltak ki.

A StarCore a texasi Austinban, legnagyobb potenciális riválisa, a Texas Instruments székhelyén telepszik le. Kezdetben mindössze száz fős alkalmazotti gárdával a DSP áramkörök magjául szolgáló lapkák gyártására koncentrál majd, de ezek az alkatrészek az alapítók reménye szerint a DSP technológia új szabványát teremtik majd meg. A tapasztalatok szerint a hardver termékek versenyéből az a gyártó kerül ki győztesen, amelyik megszerzi a szoftverfejlesztők támogatását termékéhez. A StarCore a DSP-technológia esetében pontosan ezt szeretné elérni a Texas Instruments kárára azzal, hogy bárki számára elérhetővé teszi majd a technológia licencét.

Az ügylet mellett még egy nagyszabású csereügylet érik a Siemens és a Motorola között. A Siemens eszerint átadná mobiltelefonkészülék-gyártó tevékenységi körét a Motorola vezeték nélküli technológiája ellenében. Az üzlet révén 25 százalékra emelkedne a Motorola piaci részesedése a mobiltelefonok terén világszerte, a Siemens készülékei viszont használhatókká válnának az amerikai és a kínai piacokon honos mobiltelefon-rendszerekben is. A Siemens nem erősítette meg a chicagobusiness.com értesülését, kihangsúlyozta viszont, hogy már hosszabb ideje folytatnak együttműködést a Motorolával az UMTS rendszerű áramkörök közös fejlesztésében.

Az Infineon részvénye 6,37 eurón zárt pénteken a Xetra kereskedelemben, majd hétfőn 6,20 eurón nyitott. A kora délutáni órákra az árfolyam 5,62 euróra esett, ami 11,77 százalékos mínusz. A papír 52 heti árfolyamcsúcsa 29,30 euró, mélypontja 5,80 euró.

A Siemens AG részvénye 36,36 eurón zárt pénteken és 35,75 eurón nyitott hétfőn. Az árfolyam később 34,10-ig, 6,02 százalékkal csökkent. A papír 52 heti árfolyamcsúcsa 79,60 euró.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09