USB On the Go technológia a számítógép kiküszöbölésére

Tóth Kristóf, 2002. október 2. 07:31
A közeljövőben várhatóan egyre több olyan kéziszámítógép lát majd napvilágot, mely el lesz látva egy a kéziszámítógépek és egyéb eszközök közvetlen összeköttetését megvalósító új technológiával.
Jelen pillanatban több nagy gyártó, így például a Hewlett-Packard is azzal foglalatoskodik, hogy bevezesse a piacra az USB (Universal Serial Bus) 2.0 szabvány alapjain nyugvó úgynevezett USB On the Go technológiát, mely a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy kéziszámítógépeiket minden korábbinál egyszerűbb módon közvetlenül összekössék egymással, vagy például, hogy a kéziszámítógépeiken tárolt adataikat közvetlenül, tehát személyi számítógép közvetítése nélkül hordozható merevlemezre mentsék. Ezenkívül az USB On the Go technológia lehetővé teszi, hogy a különböző kéziszámítógépeket és digitális fényképezőgépeket közvetlenül a nyomtató berendezésekre lehessen csatlakoztatni. Szakértők szerint az új technológia igen csak ígéretes, és a közeljövőben várhatóan a mobiltelefonok és a hordozható digitális audiolejátszók esetében is találkozhatunk majd vele.

"Manapság számos olyan felhasználási terület létezik, mely nem igényli egy kiszolgáló rendszer, adott esetben egy személyi számítógép közvetítését. Ráadásul a felhasználók értelemszerűen nem szívesen hordozgatják magukkal mindenhova számítógépeiket" - nyilatkozta Rajeev Mehtani, az USB On the Go technológiában ugyancsak nagy fantáziát látó Philips Semiconductor vezetékes csatlakoztatási technológiák fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója. Mehtani utalt arra, hogy jelen pillanatban a legtöbb kéziszámítógép és digitális fényképezőgép a normál USB szabványra támaszkodik, vagyis amennyiben a felhasználók ezen eszközökkel valamilyen adattovábbítást szeretnének végrehajtani, szükségük van egy személyi számítógépre. Mehtani szerint az USB On the Go technológia ezen probléma kiküszöbölésére hivatott.

Jelen pillanatban két nagy chipgyártó, a Philips Semiconductor, valamint a TransDimension foglalkozik USB On the Go chipek fejlesztésével. A Philips a közelmúltban meg is kezdte ezen újfajta chipek sorozatgyártását, és a cég vezetői úgy vélekednek, hogy már az idén forgalomba kerülhetnek azon újgenerációs kéziszámítógépek, melyek el lesznek látva az USB On the Go technológiával. A gyártók egyébként úgy vélekednek, hogy az USB On the Go gyorsabb és egyben olcsóbb is a vezeték nélküli Bluetooth technológiánál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50