Mobilsugárzás: fellélegezhetnek a mobilgyártók

Precedens értékű pert nyert a mobiltelefon-ipar

Tóth Kristóf, 2002. október 2. 12:07
Az amerikai szövetségi bíróság a mobiltelefon-ipar javára hozott ítéletet abban a perben, amelyben egy orvos 800 millió dollárra perelte a Motorola-t. A marylandi Christopher Newman doktor állítása szerint a társaság készülékének használata következtében kapott agyrákot.
Az ügyet a szakértők egy jelentős tesztnek tartják a mobiltelefonok egyészségre gyakorolt állítólagosan káros hatása kapcsán. - Newman érvelései, elméletei, és módszerei nem nyertek általános elfogadást tudományos körökben - mondta Catherine Blake bírónő, a napokban meghozott ítélete kapcsán. Blake szerint számos nemzeti és nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a kérdést, de nem sikerült bebizonyítani, hogy a mobiltelefonok használata agydaganat kialakulásához vezethet. Newman ráadásul megismételhetetlen, igazolhatatlan kutatásokkal próbálta bizonyítani igazát.

"A döntés alapján az ügy a bírósági tárgyalásig sem jut el, amely óriási teher alól mentesíti a mobiltelefonok gyártóit, illetve a mobilszolgáltatókat" - közölte a Legg Mason Equity Research. A társaság elemzői szerint a mostani ügy meghatározó szerepet tölthet be a jövőbeli, hasonló perekkel kapcsolatban, és a fellebbviteli bíróság várhatóan nem fogja megváltoztatni Blake bírónő határozatát.

Egy, a European Journal of Cancer Prevention rákkutatási folyóirat augusztusi számában megjelent svéd tanulmány szerint azonban hozzávetőleg 80 százalékkal nagyobb az agydaganat kialakulásának esélye azon felhasználók esetében, akik több éven keresztül használtak első generációs (analóg) mobiltelefont. A tanulmány 1617 olyan svéd beteg bevonásával készült, akiknél 1997 és 2000 között diagnosztizáltak agydaganatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50