A Vodafone fenntartja ajánlatát a Cegetelre

MTI Sajtóadatbank, 2002. október 3. 07:28
A brit Vodafone, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója fenntartja 13,5 milliárd fontig terjedő ajánlatát a francia Cegetel távközlési vállalat 85 százalékára - mondták az ügylethez közel álló bennfentesek szerdán újságíróknak.
Az utóbbi héten kétségek merültek fel, mivel az ajánlat részvénycserés, és feltétele, hogy a Vodafone-részvény forgalommal súlyozott átlaga 0,90 és 1,05 font között legyen az üzletkötést megelőző öt napban - márpedig a Vodafone több mint egy hete 0,90 font alatt van londoni értéktőzsdén.

- Ez nem baj, mert a feltétel arra vonatkozik, amikor majd meglesz a megállapodás. Sőt, ha Vodafone-részvény akkor is 0,90 font alatt lesz, legföljebb újraértékelik az ajánlatot - mondták az illetékesek.

A Vodafone szeretné kivásárolni tulajdonostársait a Cegetelből, mert Franciaország az utolsó nagy piac Európában, ahol nincs szilárd többsége valamilyen fontos távközlési vállalatban. A Cegetel a nagyságra második francia vezetékes szolgáltató, és övé a jól jövedelmező SFR mobilszolgáltató 80 százaléka.

Az ügyletnek jó esélye van a sikerre, mert a Cegetel társtulajdonosai között van az adósságterhe miatt szorongató pénzhiánnyal küzdő Vivendi Universal médiavállalkozás. A Vivendi Universal adóssága 35 milliárd euró, és a következő két év alatt 10 milliárd eurós részesedéseladást tervez. Augusztusban 5 milliárd euró értékű részesedések értékesítését ígérték kilenc hónap alatt. A Vivendinél azonban - talán csak az alkupozíciót erősítendő - úgy nyilatkoztak, hogy megfontolják a Vodafone ajánlatát, ám azt sem zárják ki, hogy inkább növelik a részesedésüket a Cegetelben, éppen az SFR hasznához való nagyobb hozzáférés érdekében.

Egy másik tulajdonostársra, a Cegetel 26 százalékát birtokló British Telecomra nem nehezedik olyan pénzügyi nyomás, ami arra kényszeríthetné, hogy eladja a Cegetel-részesedését - mondta a British Telecom vezérigazgatója, Ben Verwaayen szerdán a spanyol Expansion gazdasági napilapnak nyilatkozva. - Mindez árkérdés, ha kedvező árajánlatot kapunk, rendben van, de kizárólag pénzügyi helyzetünk javítása céljából nincs szükség az eladásra - hangsúlyozta a British Telecom főnöke.

A Cegetelben még 15 százaléka van az amerikai SBC Communications Inc.-nek is. Ott nem nyilatkoztak, de elemzők lehetséges eladónak tartják az amerikaiakat is.

A Vivendi Universal szerdán kora délután 12,52 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 5,21 százalékkal drágább a keddi, 11,90 eurós zárónál. Szerdán 12,58 eurón nyitott. Ugyanakkor a Vodafone 4,5 százalékos nyereséggel 0,8775 font volt Londonban, a British Telecom pedig 3 százalékos nyereséggel 1,74 font.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05