Rendszereket integrál a Matáv

Biztonság, távmunka és más e-szolgáltatások

, 2002. október 6. 09:59
Nem olyan régen még a strukturált kábelezés, a telefon-alközponti rendszer és a LAN összekötése jelentette a rendszerintegrációt. Mindezekre természetesen ma is szükség van, de újabban gyakran olyan távközlési-informatikai megoldásokat kell illeszteni egy vállalat üzleti kommunikációs láncolatába, mint a biztonsági rendszerek, az e-kereskedelmi megoldások, az SAP, az ASP vagy a SAN. A korábban csak távközlési szolgáltatóként ismert Matáv külön rendszerintegrációs divíziót hozott létre, hogy a legösszetettebb igényekkel jelentkező felhasználó is egyetlen találkozási ponton kapjon megoldást minden kívánságára.
A legújabb kori vállalatirányítási stratégiák szerint minden cégnek az alaptevékenységére érdemes fókuszálnia, erőforrásait s a profiljától idegen, de szükséges tevékenységeket ki kell adnia olyan partnereknek, amelyek viszont abban profik. Szamosi László, a Matáv rendszerintegrációs szolgáltatásokkal foglalkozó divíziójának igazgatója az outsourcing híve, igaz, éppen azon az oldalon áll, amelyik nem kiadja, hanem éppenséggel elvállalja az ilyen jellegű munkákat. Tevékenységi körük felvázolásakor ő sem említi a hagyományos helyi hálózati funkciókat (ezeket alapképességnek tekinti), ezzel szemben felsorol tucatnyi olyan megoldást, amely önmagában is meglehetősen integrált rendszer.

A biztonsági szolgáltatások körében említi például az elektronikus aláírással (e-szignóval) kapcsolatos lehetőségeket, a szervertanúsítványt, az erős autentikációt tartalmazó megoldásokat és a menedzselt tűzfalat. Vagyis a fizikai védekezéstől az adatvédelemig terjed a skála, beleértve a biztonsági rendszer auditálását, sőt annak alapján a megbízható védelmi rendszer megtervezését, kiépítését és igény szerint a szükséges háttérkapacitás nyújtását is.

A Matáv szolgáltatása felhasználható elektronikus aláírás készítésére, üzenetek titkosítására, tartalmi sértetlenségük ellenőrzésére, továbbá az e-szignó - afféle elektronikus személyi igazolványként - hitelesíti a felhasználó személyazonosságát a digitális világban. A felhasználó regisztrálásáért, valamint a tanúsítványok kiadásáért a Matáv mint szolgáltató (Certification Service Provider - CSP) felelőséget vállal. Az immár törvény által elismert és szabályozott digitális tanúsítvány alkalmazásával lehetővé válik a hiteles elektronikus ügyintézés, kereskedelem, pénzügyi tranzakciók végrehajtása. A cégek biztonságosan köthetnek egymással szerződéseket elektronikus úton. Megnő a bizalom az elektronikus kereskedelem iránt, s bevezethető az online ügyintézés.

Hasonlóan nagy lehetőség rejlik a távmunkában is. Ez nálunk ugyan még kevésbé honosodott meg, de a fejlett nyugati országokban és Amerikában egyre gyakoribb, hogy az alkalmazott munkaidejének egy részét nem a hivatalban tölti. Ez általában azt jelenti, hogy otthon dolgozik, és akkor megy be a munkahelyére, amikor szükséges, de éppúgy távmunkásnak számítanak az utazó ügynökök, akik irodájuktól távol, folyton más-más helyen tárgyalnak, kötnek szerződéseket, kereskednek. A lényeg azonban mindkét esetben ugyanaz: az alkalmazottak távollétükben is (folyamatosan vagy alkalmanként) kapcsolatot tudnak teremteni elektronikus úton fix munkahelyükkel, információt kérhetnek, értekezhetnek, beküldhetik jelentésüket vagy elkészült munkájukat.

A Matáv szolgáltatása nem közvetlenül a távmunkásoknak szól, hanem azoknak a cégeknek, intézményeknek, amelyek távmunkában szeretnék foglalkoztatni dolgozóikat. A távmunkacsomag részét képezhetik a kommunikációs eszközök, a szoftver és a hardver a távmunkásnál, valamint a központi rendszer (alközpont), amely fogadja, menedzseli a külső kapcsolatokat. Mivel a távmunka új foglalkoztatási filozófiát jelent, a szükséges ügyvitelszervezésben, az üzleti folyamatok szabályozásában, a távmunkások képzésében is segítséget nyújt a Matáv.

A tucatnyi rendszerintegrációs megoldás mindegyikét hosszasan lehetne ismertetni, hely hiányában azonban csak címszavakban említünk meg néhányat közülük. A Storage Area lényegében a tárolókapacitásnak és menedzsmentjének szolgáltatása. Olvasóink előtt bizonyára ismert az SAP és az ASP - a járműkövető, objektummegfigyelő comTr@ck rendszerről már lapunkban is írtunk. Szerepelnek még a Matáv rendszerintegrációs palettáján a SAN, a comFlow és a comCard megoldások, továbbá a törzsvásárlói (loyalty) rendszerek, valamint a chipkártyás alkalmazások. Mindezeknek köszönhetően a felhasználó egy szolgáltatótól, egykapus kiszolgálással juthat hozzá az integrált rendszerekhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09