Internet Hungary: Beck György szerint az államnak katalizátornak kell lennie

"Valami Amerika"

Szalay Dániel, 2002. október 15. 16:32
Az alábbiakban a HP-Magyarország vezetőjének, az Internet Hungary 2002-n délelőtt megtartott előadásában elhangzottakról tudósítjuk kedves olvasóinkat.
Beck György (HP Magyarország) arra az előadásban szereplő kérdésre, hogy honnan jön majd a lendület, fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hibát nem az elmúlt 4, hanem az elmúlt 12-40 évben követték el a kormányok, vagyis mindenki hibás azért, ami előállt. Felidézte az Uj Péter által jegyzett, a Népszabadság hétvégi számában megjelent publicisztikájában szereplő hasonlatot, mely szerint hazánk az információs szupersztrádán a gyorsítósávban van, egy rozoga Trabanttal. Beck szerint a helyzet csak javulhat, hamarosan már a haladó sávban lehetünk. Úgy fogalmazott, megérkeztünk a nyugat-európai fejlődési szinthez, viszont szomorú, hogy az egy főre vetített IT-forgalmat grafikonon ábrázolva a társadalmi rétegződések miatt egy kifelé nyíló ollót kapunk. Gyors lépésre van szükség, hogy ezen segíteni lehessen - mondta.

A felhajtóerők kapcsán arról beszélt, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk nagy lökést adhat a magyar IT-piacnak, mert új szabványokat, módszereket és elvárásokat hoz az EU-csatlakozás. Példaként említette, hogy az agrárprogramokat és az egészségügyi ellátó rendszert is informatikai alapokra kell helyezni. Beck György azt mondta, folytatni kell az államigazgatás korszerűsítését, és regionális versenyhezetet kell teremteni. Felhajtóerőként hathat a globalizáció, a felasználók, a szakma és a politika nyomása is.

A HP-vezető "Valami Amerika" címmel felidézte, hogy az USA-ban már az 1975-80-as években sor került az adatbázis-rendszerek felállítására. Érdekes trendnek nevezte, hogy az USA-ban már jóval több a női internetező.

Beck azt mondta, az amerikai trend azt mutatja, hogy a dialup eléréseket továbbra is biztosítani kell, mert az USA-ban még mindig a lakosság 80 százaléka internetezik hagyományos modemmel. Ezt a nagyon olcsó telefonnal indokolta a cégvezető. Ezzel némiképp cáfolta Kovács Kálmán és Drajkó László szavait is. Beck szerint nem szabad "kiölni" a dialupos elérést. Az amerikai példánál maradva arról is szólt, hogy szerinte igenis másra használják az amerikaiak a hálót, mint mi magyarok, mert az USA-ban már lehetőség van elektronikus úton történő adózásra és a számlák kifizetésére is.

A technikai fejlődés kapcsán aláhúzta, megfigyelhető trend a vállalatoknál a mobilizálódás, a wireless technikák felé húzás. A platformmegoszlás kapcsán a Unix visszahúzódását szemléltette grafikonon. A Linux elterjedtsége ugyanakkor nem szerepelt a kimutatásban.

Ki nyert, és ki vesztett? - kérdezte, majd rögtön válaszolt is rá. A nyertesek a humán rendszerek, a bérszámfejtő programok gazdái, a vesztesek a CRM rendszerek és a különféle iparági sajátosságra építő technikák. Azt jósolta, hogy 2005-re kerülhetnek ismét pozitív fejlődési pályára a mostani vesztesek.

Az állam szerepéről Beck György azt mondta, katalizátori szerepbe kell kerülnie, együtt kell működnie a szervezetekkel és a szakma szakértőivel. Szükség van különféle jogszabályi módosításokra, például meg kell reformálni az elmúlt kormányzati ciklusban elfogadott hírközlési törvényt. Szabályozni kell az elektronikus dokumentumkezelést, gazdaságélénkítő intézkedéseket kell hozni, s lendületet kell adni az IT-kultúra elterjesztésének is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50