Internet Hungary: Uj Péter szerint nincs okunk vigyorogni

Szalay Dániel, 2002. október 16. 07:57
Elkeseredettségének adott hangott Uj Péter, a Népszabadság és az Index.hu vezető munkatársa Tihanyban az internetről megtartott előadásában. Az ismert újságíró úgy fogalmazott "Hová lesz a Quo Vadis?" címet viselő prezentációjában, hogy semmi okunk sincs elégedettnek lenni, mert míg 1998-ban Magyarország "csak" a lemaradó országok közé tartozott, addig 4 évvel későbbre már le is maradt, s olyan országok is megelőztek bennünket, mint Románia, Szlovénia, Olaszország.
A publicista utalt a szombati Népszabadságban közölt írására, s elmondta, azok az országok, amelyek nemrég még velünk egy szinten voltak, mostanra már lehagytak bennünket. Olaszország például nemrég hasonló helyzetben volt, mostanra azonban ők már jóval előrébb vannak. Uj szerint a magyarországi infosztráda az M7-es autópálya jelenlegi, szomorú állapotához hasonlatos, épp ezért nem szerencsés az infosztráda kifejezés használata sem.

Azért sincs okunk örülni a jelen helyzetnek, mert az Európai Bizottság a csatlakozásra váró országok infokommunikációs helyzetéről szóló 2002. májusi jelentése is szomorúságra ad okot. Az újságíró azt mondta, semmi értelme "Neumann Jánosozni", mert ez csak önáltatás a Medgyessy-kormány részéről. Uj Péter szerint ez a "Puskás Öcsizéshez" hasonlatos, vagyis bedobunk nagy neveket, s azt hisszük, hogy futball-vagy internet-nagyhatalom vagyunk, miközben a hangzatos szavak mögött nem sok valóság van.

A tollforgató emlékeztetett, az OECD jelentés szerint is igaz, hogy Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a lehető legmagasabb az internetezés költsége. Elhibázott és elkésett volt a liberalizáció, ez versenyhiányt eredményezett. A versenyhiány drága internetet, az pedig kevés netezőt vonzott. Szerinte azonnali lépések meghozatalára van szükség.

Megemlítette az észt-országi példát is, mert szerinte az észteknél meg tudták azt csinálni, hogy nem pártpolitikai alapon kezelték az IT-kérdést, s nem csak a választásokat megelőző kampányban ígértek fejlesztéseket a későbbi kormánytényezők, hanem tettekkel is igazolták korábbi vállalásaikat. Szerinte Magyarország ebben élesen eltér, hiszen a Sulinet 1998-as leállítása egyértelműen politikai okból kifolyólag történt meg a Horn-kormány bukását, az Orbán-kormány megalakulását követően. Uj Péter szerint a Fidesz azért állította le a Sulinet programot 1998-ban, mert a Horn-kormány idején a sajtóban a Sulinet mint az SZDSZ saját projektje jelent meg, s ezt nem nézte jó szemmel az Orbán-kormány. Szomorúnak nevezte, hogy ilyen fontos fejlesztést pártérdekek miatt állítottak le, s nem az ország érdekeit tartották szem előtt. Uj szerint példát kellene venni az észtektől, ahol a politikai erők szakmai alapon segítik elő az IT-világ fejlődését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09