Internet Hungary - Stumpf István: nem kriminalizációra, digitalizációra van szükség

Szalay Dániel, 2002. október 16. 20:35
Saját elmondása szerint megdöbbenéssel figyeli Stumpf István az Orbán-kormány kancellárminisztere, amint az új kormány digitalizáció helyett kriminalizáción, az előző MEH IKB vezetés bűnösnek történő bemutatásán dolgozik. A kancellárminiszter szerint nem igaz, hogy sok jogszabályba ütköző, vagy célszerűtlen intézkedés lett volna hivatali ideje alatt.
Stumpf szerint az általa vezett hivatalban minden a lehető legnagyobb rendben, és a törvényesség betartása mellett történt. Miközben a rendőrség bűncselekmény alapos gyanúja miatt néhány nappal ezelőtt már egy ismert ügyvédi iroda bankszámláját is zárolta a MEH előző vezetése általi időszakban állítólagosan történtek miatt, Stumpf István, a MEH egykori tárcavezetője ma azt mondta Tihanyban: "Cáfolom, hogy csak a jogszerűtlenség és a pazarlás lett volna jellemző".

Mint mondta, azt látja, hogy az új kormány, ugyan más néven, de az Orbán-kabinet programjait valósítja meg. Állítása szerint a most futó projektek néhány kivétellel az előző kormányt dícsérik, azokat vitte tovább az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Kijelentette, minden korábbi program helyes és jó volt, azok nem kifogásolhatóak. Hozzátette, nem érti, miért mondja az informatikai tárca vezetője, hogy az előző kormány minden pénzt előre lekötött, mert Stumpf információi szerint több tízmilliárd forintnyi összeg áll elköltetlenül a tárca büdzséjében, ami véleménye szerint az előző vezetés lelkiismeretes és szakszerű munkájának köszönhető. A volt miniszter azt mondta, megérti, hogy László Csaba pénzügyminiszter a Stumpfék hivatali ideje alatt megspórolt milliárdokról nem beszél, mert erre az összegre szüksége van az új kormánynak.

Stumpf István az informatikai kérdések kapcsán azt is leszögezte, nem osztja a rendezvény első napjának délelőttjén felszólalók pesszmizmusát. (Feltehőleg Uj Péter újságíró beszédére gondolt, aki azt mondta, hogy míg 1998-ban Magyarország csak lemaradóban volt, addig 2002-re le is maradt.)

A Miniszterelnöki Hivatal egykori vezetője azt mondta, az elmúlt 4 évben ezzel szemben számos modernizációra került sor, megindult a digitalizáció, s folyamatos korszerűsítések zajlottak országszerte az informatikai területen. Hozzátette, az új kormánynak azt javasolja, működtessen folyamatos monitoring rendszert, legyen meg a "feedback" befogadása, s kriminalizáció, az elmúlt évek vizsgálgatása helyett digitalizációt folytasson. Stumpf István szerint ha így lesz, az informatikai kérdések megoldása azon területek közé tartozhat, melyben a politikai konszenzusok, s nem a pártpolitikai csatározások a meghatározóak.

Jelenleg Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára tartja beszédét, melyben az új kormány fontos teendőiről ejt szót a "Reform a kormányzati informatikában az EU integráció küszöbén" című előadása keretében. Erről szóló tudósításunkat hamarosan közzétesszük a Prím Online olvasói számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05