A merevlemezek lehetnek a VHS kazetták utódjai

Tóth Kristóf, 2002. október 15. 21:42
Egyre több merevlemezgyártó, illetve újonnan létrejött cég véli úgy, hogy a merevlemezes meghajtók jelentik a VHS videókazetták legesélyesebb utódait...
A merevlemezes digitális videofelvevők (DVR - Digital Video Recorder) elterjedésének ezidáig gátat szabott a médiumok hordozhatóságának a hiánya, vagyis hogy a meghajtók fixen be vannak építve a készülékekbe. Mivel ez a probléma egyáltalán nem jelent leküzdhetetlen akadályt, számos cég úgy véli, az újraírható DVD-k elterjedésének hajnalán a merevlemezes DVR jelentik az igazi megoldást.

A következő generációs DVR meghajtók a gyártók tervei szerint már lehetővé fogják tenni a merevlemezes meghajtók egyszerű és gyors cseréjét, így a felvételek hordozhatók lesznek, a felvevő tárolókapacitásának pedig csak a felhasználó pénztárcája szabhat határt. Ezek az új DVR készülékek - az esetleges beépített, fix meghajtó mellett - vagy egy számítógépes CD meghajtó méretű bővítőfoglalat segítségével, vagy pedig egy USB 2.0-, esetleg FireWire-alapú külső csatlakozási lehetőséggel biztosítják majd az adattárolók cserélhetőségét.

"Ha olyasmiről van szó, mint mondjuk egy MPEG-4 videó, szükség van a merevlemezes meghajtók tárolókapacitására" - mondta Steve Wise, a Maxtor merevlemezek szórakoztatóelektronikai iparral foglalkozó marketingmenedzsere. "Jelentős érdeklődés mutatkozik az efféle, bővíthető merevlemezes felvevők iránt."

Wise szerint a merevlemezes meghajtó fogadására képes asztali videofelvevők a jövő évben jelenhetnek meg, és 2005 - 2006 -ra terjednek el általánosan. "Két fő oka van annak, hogy a merevlemezek egyre inkább betörnek a szórakoztatóelektronikai piacra: A meghajtók kapacitása évente duplázódik, miközben az 1 GByte-ra eső költségek folyamatosan zuhannak" - mondta John Paulsen, a Seagate Technology egyik szóvivője.

A merevlemezes videofelvevők általános elterjedése előtt azonban még így is jelentős akadályok találhatóak: A jelenlegi meghajtók élettartama, megbízhatósága, mechanikai behatásokkal szembeni ellenállása nem megfelelő a gyakran szélsőséges körülmények között alkalmazott, folyamatosan bekapcsolt szórakoztató-elekronikai eszközökbe.

Kulcsszavak: winchester videó trend VHS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50