Chipset-hiány nehezíti az alaplapgyártók helyzetét

Tóth Kristóf, 2002. október 20. 20:25
A tajvani gyártók chipkészleteiből az utóbbi időben jelentős hiány alakult ki, amely számos alaplapgyártót megakadályozhat megrendeléseinek teljesítésében.
Egyes hírek szerint az alaplapgyártók csak mintegy 80 - 90 százalékban tudják kielégíteni a VIA Technologies és Silicon Integrated Systems (SiS) chipkészletes alaplapok megrendeléseit, mivel a két tajvani gyártó nem tud elegendő chipsetet szállítani.

Az alaplapok iránti kereslet szeptemberben folyamatos, gyors növekedést mutatott, amelyre a gyártók nem voltak felkészülve. A lendületesen növekvő keresletet észlelve az alaplapgyártók megpróbáltak újabb chipkészleteket rendelni, hogy ki tudják elégíteni a karácsonyi szezon szükségleteit, a VIA és SiS cégek azonban gyártókapacitás problémákkal küszködnek, így ez nem, vagy csak részben vált lehetővé.

A VIA Technologies jelentése szerint a társaság legújabb, KT400-as jelzésű Socket-A chipkészletéből alakult ki hiány, a SiS pedig a SiS648 és SiS651-es megoldásokból nem tud elegendő mennyiséget szállítani. A VIA szerint a KT400 hiánya novemberre megoldódik, így a karácsonyi szezon alatt nem számítanak majd hiánycikknek a KT400-alapú alaplapok. A SiS helyzete valamivel nehezebb, mivel a társaság a United Microelectronics Corp. (UMC) szabadalmainak megsértése miatt kénytelen új gyártástechnológiára váltani. Az új eljárással készülő chipsetek szállítása a napokban kezdődött meg.

Az alaplapgyártók azonban attól tartanak, hogy a megrendelők számára a novemberi szállítás már későn lesz, és esetlegesen visszamondják megrendeléseiket. Amennyiben ez bekövetkezik, a gyártók jelentős mennyiségű felhalmozott raktárkészlettel fognak rendelkezni, ami minden bizonnyal árzuhanáshoz vezet majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05