A Microsoft kivonja Auszráliából az Xbox konzolt?

Tóth Kristóf, 2002. október 22. 18:42
Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a napokban azt nyilatkozta, hogy elképzelhető, hogy a Microsoft kivonja az ausztrál piacról az Xbox játékkonzolt, ugyanis egy ausztrál bíróság a napokban lényegében legitimizálta a különböző hacker-manufaktúrák által fejlesztett és gyártott úgynevezett modifikációs chipeket.
Utóbbi chipekről röviden annyit kell tudni, hogy a világ lényegében bármely országának fekete piacán beszerezhetők, és amennyiben szakértő kezek beforrasztják őket az Xbox konzolban található alaplap megfelelő helyére, az adott konzolok attól kezdve alkalmasak lesznek az illegálisan másolt, vagy az akár házilagosan készített szoftverek futtatására is.

A The Sydney Morning Herald című ausztrál napilap tudósítása szerint Steve Ballmer, a Microsoft egyik vezetője az elmúlt napokban egy PocketPC operációs rendszerrel ellátott új kéziszámítógép népszerűsítési kampányán vett részt Ausztráliában, amikor is azt találta mondani, hogy amennyiben az ausztrál jogrendszer nem nyújt megfelelő védelmet egyes termékeknek, és nem helyezi törvényen kívül az Xbox modifikációs chipjeit, a Microsoft megfontolja, hogy kivonja az országból az Xbox játékkonzolt.

Ballmer elmondta, hogy aggasztónak találja az egyik ausztrál bíróság azon, júliusban hozott határozatát, mely kimondta, hogy a Sony PlayStation 2 konzolokhoz készített modifikációs chipek forgalmazása és konzolokban történő alkalmazása nem ütközik törvénybe, vagyis ezen chipek révén sem a készítők, sem a játékosok nem sértik meg az országban érvényben lévő, másolásvédelemmel kapcsolatos szabályozásokat. Ballmer utalt arra, hogy bár az említett határozat a konkurens Sony cég játékkonzoljával kapcsolatos, lényegében kimondja, hogy a konzolok számára készített modifikációs chipek általánosságban véve egyetlen törvényt sem sértenek. Ballmer szerint az Xbox modifikációs chipek komoly károkat okoznak a Microsoftnak, éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezen chipeket minden országban törvényen kívül helyezzék. A Microsoft egyébként nemrégiben némi módosítást hajtott végre az Xbox hardverén, mégpedig azzal a szándékkal, hogy megnehezítse az Xbox hackerek dolgát, azonban a módosítások kijátszása a szakértőknek csupán pár napjukba telt.

Kulcsszavak: Microsoft játék Xbox

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50