Tajvan is készíti saját, 2. generációs DVD technológiáját

Tóth Kristóf, 2002. október 23. 07:52
Egy állami támogatású tajvani kereskedelmi csoport a jövő hónapban várhatóan lerántja a leplet a harmadik olyan technológiáról, amely a jelenlegi DVD szabvány utódja lehet a közeljövőben.
Az új DVD technológia, amelyet a tajvani Advanced Optical Storage Research Consortium konzorcium fejleszt, a rivális megoldásokhoz hasonlóan kék lézerre épül. A kék lézer a jelenlegi DVD technológiákban használatos vörös színű változatnál kisebb hullámhosszal rendelkezik, vagyis a kék lézerrel jóval kisebb területek is letapogathatók a lemezen, ami lehetővé teszi az adatsűrűség drasztikus növelését.

Az új DVD szabvány támogatói azt szeretnék elérni, hogy a tajvani cégek ne függjenek annyira a külföldi DVD technológiáktól, mint jelenleg, derült ki Derray Huang nyilatkozatából. Huang, az Industrial Technology Research Institute (ITRI) kutatóintézet Opto-electronics and Systems Laboratories (OES) részlegének igazgatóhelyettese azonban úgy véli, az új technológia elterjedéséhez elengedhetetlenül szükséges a DVD Forum jóváhagyása.

Mint Huang elmondta, az ITRI korábban Kínával közösen tervezett egy új, EVD (Enhanced Video Disc) elnevezésű technológiát, amelynek célja az volt, hogy megszabadítsa a kínai (és tajvani) cégeket a DVD technológia tulajdonosainak fizetendő licenszdíjaktól.

Az ITRI által fejlesztett DVD technológia a jelenlegi 4,7 GByte-tal szemben mintegy 15 - 17 GByte-os tárolókapacitást ígér oldalanként, illetve rétegenként, és eleinte elsősorban -a csak olvasásra alkalmas- asztali lejátszókban, illetőleg számítógépes meghajtókban lesz elérhető.

A tajvani konzorcium megoldása mellett jelenleg két másik technológia is verseng a következő generációs DVD szabványként való elfogadásért. A Blu-ray elnevezésű technológiát egy, összesen kilenc japán, dél-koreai, és európai céget egyesítő konzorcium támogatja és fejleszti. Emellett azonban az NEC - Toshiba páros is saját tervvel állt elő.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05