Classys: mentőcsónakok a közigazgatás adattengerén

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. október 24. 08:57
A Classys Informatikai Kft. államigazgatási alkalmazások üzletága október 17-én tartott "Adatok - Alkalmazások - Országos adatbázisok a közigazgatásban" című konferenciáján száznál több informatikai szakemberrel arra keresték a választ, rendelkezésre állnak-e ma Magyarországon megfelelő számítástechnikai megoldások a megnövekedett közigazgatási feladatok ellátására, s ha igen, hogyan lehet ezeket alkalmazni.
A közigazgatásban dolgozó vezetőknek ugyanis több új irányelv és stratégiai cél szerint kell most már állami szervezetüket működtetni. A modern követelmények vagy az új kormányciklushoz kötődő elvárásokból, vagy európai uniós csatlakozási feltételekből, esetenként már korábban elindított fejlesztésekből erednek. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az intézményeknek fokozniuk kell szervezettségüket, új technológiákat kell alkalmazniuk ahhoz, hogy az elvárt feladatokat teljesíthessék.

Jelenleg egy átlagos államigazgatási szervezet több száz jelentést készít havonta. Nem ritka, hogy a rutinfeladatok elvégzésére a munkaidő 70-80%-át is fel kell használni a nem megfelelő alkalmazások használata miatt. Ez hónapról hónapra egyre nagyobb adatfeldolgozási terhet ró majd a szervezetekre, amelyeket a különböző, újabb és újabb szakhatósági, adatszolgáltatási igény fokoz majd. Természetesen ezeknek a jelentéseknek konzisztensnek és pontosnak kell lenniük - fejtette ki Horváth Tibor a Classys Kft. szakértője.

Az intézményi adatvagyon kezelésére épülő, és az üzleti életben már használatos vezetői döntéstámogató rendszereknek meg kell jelenniük a közigazgatási intézményekben is. Ezek segítségével a vezetők a szervezetükre vonatkozó információkat mások munkája nélkül bármikor előhívhatják, elemezhetik. Az informatikailag sikeres alkalmazás kiválasztásához 10 hasznos irányelvet ismertetett Bánki Horváth János üzletiintelligencia-szakértő.

A projektek sikere múlhat azon, hogy a megrendelő intézmény is aktív részese az elemző-tervező szakasznak. A közigazgatásban dolgozóknak elegendő és megfelelő támogatást nyújtó rendszereket kell létrehozni - fejtette ki Moldvai Péter vezető elemző-tervező.

A szakértők esettanulmányokat hallhattak a már folyó projektekről, országos portál kialakításáról, országos adatrendszer megvalósításáról. A bemutatott fejlesztések például portálalkalmazás esetén nem csak egy webes oldal készítését tartalmazzák, hanem teljes körű szolgáltatást nyújtanak (a vidéki intézetek hozzáférésével is) a közigazgatásban dolgozó vezetőknek, az alaptevékenységben dolgozóknak és az állampolgároknak is - számolt be a fejlesztések állásáról Grubert László, a Classys projektvezetője.

Az országos adatbázisok kialakításánál törekedni kell az alkalmazások bonyolult földrajzi adottságokat, szervezeti hierarchiát, joganyagokat figyelembe vevő kialakítására. Ez különösen fontos az Európai Unióhoz való csatlakozás miatt is, Magyarország uniós csatlakozásának fontos és elkerülhetetlen része, hogy megoldott legyen az intézmények közötti adatforgalom helyes lebonyolítása - emelte ki Fehér Zsolt projektvezető, csokorba szedve az országos rendszerek kialakításának kritikus tényezőit és buktatóit, amelyek a már folyamatban lévő fejlesztésekben felszínre kerültek.

Az informatikai projekteknek mindössze 13%-a sikeres - emelte ki a nemzetközi és hazai tapasztalatokat Tóth Gyula, a tesztelési szoftverek szakértője. A fejlesztések 50%-a teljes mértékben befuccsol, a maradék nem megfelelően, vagy nem az eredeti elképzelések szerint teljesül. A magyar közigazgatási intézmények szakember- és emberierőforrás-hiánya miatt szükséges lenne az automatizált monitorozó, hibakereső programok alkalmazása. A tesztelési és monitorozó technológiák azt is bebizonyították, hogy a manuális teszt nem képes kiszűrni 100%-ig a működési hibákat, azonban az automatizált, adatvezérelt teszt igen. Már az alkalmazásfejlesztés korai szakaszától használhatók ezek a megoldások, de az alkalmazás használatba vétele után is hasznos hiba figyelő szolgáltatást biztosítanak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09