A kiadók digitális zenefájlokat tennének az audió CD-kre

Tóth Kristóf, 2002. október 25. 09:10
A másolásvédelmi technológiák fejlesztésével foglalkozó Macrovision a társaság elmondása szerint a lemezkiadókkal közösen igyekszik lehetővé tenni, hogy a zene CD-k tartalma a PC-kre és hordozható lejátszókra másolható zenefájlokkal bővüljön.
A megoldás szerint az audió CD-k másolásvédett Windows Media Audio (WMA) fájlokat is tartalmaznának a hagyományos audiosávok mellett. Mint a Macrovision közleményéből kiderült, a felhasználók felmásolhatnák az audiofájlokat PC-jükre, illetve hordozható lejátszójukra, hogy azokon hallgassák meg a zeneszámokat, ugyanakkor nem lenne lehetőség a fájlok CD-re való visszaírására, illetve interneten való továbbítására.

A lemezkiadók elsősorban azt az általános félelmet szeretnék kitörölni a vásárlókból, hogy újonnan megvásárolt zenéiket esetleg nem tudják meghallgatni hordozható lejátszójukban, illetve számítógépükön. "A kiadók meg akarják fékezi a zenék illegális terjesztését, de ugyanakkor a felhasználók lehetőségeit sem szeretnék túlzottan korlátozni" - mondta Brian McPhail, a Macrovision felhasználói szoftverekkel foglalkozó részlegének elnökhelyettese. "Úgy véljük, egy olyan megoldást sikerült találnunk, amely áttörést jelenthet a zeneiparban."

A Macrovision, illetve riválisai, mint például a Suncomm és a Midbar, tavaly óta kínálnak olyan megoldásokat a lemezkiadók számára, amellyel a zene CD-k (több-kevesebb sikerrel) megvédhetők a PC-ken való lejátszástól, illetve az mp3 fájlba való konvertálástól. A kiadók kezdeti, komoly érdeklődése azonban hamar visszaesett, mivel a társaságok a kedvezőtlen felhasználói visszhangok miatt bizonytalanná váltak a megoldások amerikai bevezetését illetően.

A Windows Media Audio fájlok zene CD-ken való elhelyezésének lehetősége valójában már nem új, a lemezkiadók próbajelleggel korábban is adtak ki olyan lemezeket, amelyeken a zenék számítógépes fájlformátumban is megtalálhatóak. A kiadók elsősorban azért választották a WMA technológiát, mert ehhez a formátumhoz szinte minden felhasználó számítógépén van lejátszóprogram - mondta McPhail, hozzátéve, hogy a társaság hamarosan kiad egy olyan szoftvert, amellyel az Apple-felhasználók is lejátszhatják a fájlokat.

A digitális zenefájlok mellett a lemezkiadók a jövőben különféle egyéb tartalmat, például képeket, kisebb videókat, játékokat, exkluzív belépőket, illetve különféle szolgáltatások használatát biztosító regisztrációs kártyákat is szeretnének az audió CD-kre tenni, elsősorban azért, hogy további értéket nyújthassanak a vásárlók számára az ingyenes fájlcsere-szolgáltatásokkal szemben. "Ez egy jelentős lépés lenne a jó irányba" - mondta P. J. McNealy, a GartnerG2 piackutatási igazgatója. "Mindez valóban komoly lehetőség a kiadók számára" - tette hozzá.

Kulcsszavak: CD zene audio

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09