Egységes korhatár-megjelölés az európai játékokon

Tóth Kristóf, 2002. október 27. 20:23
A jövő év elején megjelenhetnek az első olyan játékszoftverek Európában, amelyek egységes korhatár megjelöléssel kerülnek a boltokba.
"A felhasználók Európa nagy részén már az új, egységes logóval ellátott játékokat vásárolhatják meg a boltokban jövő áprilisra" - mondta Patrice Chazerand, az Interactive Software Federation of Europe (ISFE) főtitkára. "Az egyetlen jelentősebb kivétel ez alól Németország, ahol a számítógépes játékokkal összefüggésbe hozható közelmúltbeli gyilkosságok miatt a kormány saját szabályrendszert alkotott" - tette hozzá Chazerand.

A szövetség korhatár jelölő logórendszere, a Pan-European Game Information (PEGI) egy olyan, önkéntesen alkalmazható rendszer, amely lehetőséget nyújt, hogy az európai országokban forgalomba kerülő, erőszakos jeleneteket tartalmazó játékokat a szülők távol tarthassák gyermekeiktől.

A jelölőrendszer létrehozását számos intézet, szervezet és politikai erő támogatta, így többek között az Európai Parlament is. A játékszoftverek kiadói szintén az új, egységes címkék mellett állnak, mivel elmondásuk szerint az egységes rendszer szükségtelenné teszi a saját megoldások kidolgozását.

A PEGI jelölőrendszer számos tényezőt figyelembe vesz az adott játékkorhatár jelölésének megállapításakor, úgymint az erőszak, erotika, szex, diszkrimináció, drogok, félelem, és a káromkodás gyakorisága, illetve foka a játékban. A rendszer 3+, 7+, 12+, 16+, és 18+ korhatár megjelöléseket tartalmaz. Azt, hogy az adott játék milyen besorolást kap, a játék kiadója, valamint egy külön szakbizottság együttesen fogja eldönteni.

Az ISFE szerint az európai játékszoftveripar tavalyi eladásai elérték a 6,6 milliárd dollárt, amely valamivel több, mint a globális eladások összértékének egyharmada. A szövetség szerint a számítógépes játékok eladásai 2003 végére elérik az évi 9 milliárd dollárt az öreg kontinensen. Fontos azonban megjegyezni, hogy a PEGI egyelőre önkéntes alapon fog működni, így az egyes játékkiadók nem lesznek kötelesek alkalmazni a rendszert.

Kulcsszavak: játék trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50