Tárolóeszközök menedzselése – Új szövetség

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. október 30. 17:08
Október közepén jelentette be az IBM, a Hitachi a Sun Microsystems és a Veritas, hogy a tárolóeszközök menedzselésének egységesítése érdekében új szövetséget hoztak létre. A HP kimaradt a szövetségből. A hírt az ICON részéről is kommentálták.
A szövetségesek a Bluefin fantázianéven, vagy másképpen a Common Information Model (CIM) néven emlegetett szabványt támogatják, aminek elsődleges célja a hálózatba kötött tárolóeszközök egységes kezelésének megkönnyítése. A négy cég képviselői kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2003-tól CIM-kompatibilis eszközökkel jelennek meg a piacon.

Bár a HP is meghívást kapott, mégsem kívánnak csatlakozni a "négyekhez". A cég szóvivője szerint a szabványosítási törekvéseket a CIM-et is kidolgozó Storage Network Industry Association (SNIA - Tároló hálózatok iparági egyesülése) hivatott koordinálni.

Az EMC képviselői nem kívánták kommentálni a bejelentést, távolmaradásuk kifejezi hozzáállásukat.

A hírt az ICON részéről kommentálja: Tamás Levente, vezető rendszermérnök, tárolórendszerek

Az IT piac világméretű stagnálása és bizonyos szegmensek visszaesése - a légi közlekedési társaságoknál történtekhez hasonlóan - újrarendeződéshez vezet. A tárolópiacon is ez a tendencia figyelhető meg. A HP a Compaq-kal egyesülve magáénak tudhatja a SAN (Storage Area Network - tárolóhálózat) piac egyharmadát, az EMC pedig - több mint egy évtizedes jelenléttel - piacvezető az intelligens tárolók terén. (Gartner - 2002 május) A tárolóeszközök és rendszerek felügyeleti szoftvereinek piacán szintén az EMC áll az élen, de a fölény kisebb, a második (Veritas) és a harmadik helyezett (IBM) együttes részesedése már meghaladja az első helyezettét (Gartner - 2002 május).

A tárolók lelke - és nem mellesleg a jövőben a bevételek legnagyobb forrása - a tárolófelügyeleti-rendszer. Mindegyik tároló óriásnak megvan a saját menedzselő eszköze és szabványa, amit szeretne a többiekkel elfogadtatni, és amivel - miután nyíltabbá tette - a többiek termékeit is szeretné menedzselni. Természetesen mindegyik cég fél az esetleges "fényes közös jövő" okozta piacvesztéstől, hiszen eddig a felügyeleti szoftvertermékek "együtt nem működése" egyben a korábban tároló hardverben szerzett piaci részesedések szoftverek terén való automatikus megőrzésére is garanciát nyújtott. Ezért a szemérmes távolságtartás az IBM kezdeményezésétől.

Az "egyszerű felhasználónak" rövid távon mindebből nem sok haszna származik. Ám azt már tapasztalatból tudjuk, hogy az IT világában az ehhez hasonló tömörülések szülte előírásokból hosszú távon általánosan elfogadott szabványok, előbb-utóbb pedig ezeknek megfelelő termékek lesznek. Ez pedig már a felhasználók életét is megkönnyíti a tárolók világában. Addig is szem- és fültanúi vagyunk, a tárolók piacát uraló három nagy - az EMC, az IBM és a HP - eddig sem szelíd, ám ezek után egyenesen gyilkos küzdelmét felvezető helyezkedéseknek és előcsatározásoknak.

Utólag érkezett a hír, hogy több mint egy hetes késéssel ugyan, de az EMC is beadta a derekát, és jövő évtől integrálja termékeibe a Storage Networking Industry Association (SNIA) által ajánlott Storage Management Initiative (SMI) - korábbi nevén CIM/Bluefin - szabványokat. Egy lépéssel közelebb a "fényes közös jövőhöz" …

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05