4 piacon 10 JPE: HDB-határozat a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókról

Kovács Attila, 2002. november 4. 17:05
A Hírközlési Felügyelet november 4-én tartott sajtótájékoztatóján Frischmann Gábor, a HíF és a HDB elnöke kihirdette a Hírközlési Döntőbizottság határozatát a lényeges jogokat és kötelezettségeket viselő távközlési piaci szereplők meghatározott csoportjairól, azonosítva a magyarországi jelentős piaci erővel (JPE) rendelkező szolgáltatókat.
Négy meghatározó piacon jelölt ki JPE-ket, olyan szolgáltatókat, amelyek az illető piacon, azon a földrajzi területen, ahol szolgáltatást nyújt, legalább 25%-os részesedéssel bír. Ezek a következők:

- a távbeszélő szolgáltatási piacon a Matáv, a Vivendi, az Emitel, a Hungarotel és a Monortel;

- a mobilrádiótelefon-piacon a Westel Mobil és a Pannon GSM;

- a bérelt vonali szolgáltatási piacon a Matáv;

- az összekapcsolási szolgáltatási piacon a Westel Mobil és a Pannon GSM.

Ismeretes, hogy a JPE-szolgáltatókra megállapított legfontosabb többletköztelezettségek: mind a négy piacon hálózati hozzáférési szerződéskötés; a távbeszélő- és bérelt vonali szolgáltatási piacon referencia-összekapcsolási ajánlat (RIO) készítése; a távbeszélő szolgáltatási piacon előfizetői hurok átengedésére vonatkozó referenciaajánlat (RUO) készítése; a távbeszélő, bérelt vonali és összekapcsolási szolgáltatási piacon költség alapú összekapcsolási díjak kialakítása és alkalmazása.

Kérdésünkre Horváth Marcell, a HDB döntőbiztosa a következő választ adta: az azonnal végrehajtandó HDB-döntés felülvizsgálatát a kézhez vételtől 15 napon belül lehet kérni a bíróságtól. Az esetleges per folyamán is érvényben marad a JPE-kre hozott határozat. A HDB a 2002-es állapotra vonatkozó kérdőíveit jövő év március 31-ig fogja kiküldeni, majd azoknak a szolgáltatók által történő kitöltése után hoz - változás esetén - újabb döntést.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05