Dinamikusan fejlődik a digitális fényképezőgéppel ellátott mobiltelefonok piaca

Tóth Kristóf, 2002. november 6. 09:46
Egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy az integrált digitális fényképezőgéppel rendelkező mobiltelefonok világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban az európai piac e tekintetben fényévekre le van maradva a japán piactól, mely megállapítás, valljuk be, nem túl meglepő.
A Strategy Analytics nevezetű amerikai piackutató cég munkatársai által készített jelentés szerint az idei év első kilenc hónapjában világszerte mintegy 9,5 millió, digitális fényképezőgéppel ellátott mobiltelefont hoztak forgalomba, mely tetemes mennyiségből megközelítőleg 7,9 millió darab a japán piacon került forgalomba, ezenkívül pedig ugyancsak érdekes adat, hogy az említett 9,5 millió készülék több mint 97 százaléka az ázsiai piacokon lelt gazdára.

A jelentésből többek közt az is kiolvasható, hogy 2002 első három negyedévében a japán Sharp adta el a legtöbb digitális fényképezőgéppel ellátott mobiltelefont, mégpedig mintegy 3 millió darabot. Mindez már csak azért is érdekes, mert a Sharp nincs benne a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóit tartalmazó tízes toplistán, mely toplistát a több mint 37 százalékos piaci részesedéssel rendelkező finn Nokia vezeti. Figyelemre méltó, hogy amikor a Nokia idén nyáron megkezdte első digitális fényképezőgéppel szerelt mobiltelefonjának a forgalmazását, az ázsiai gyártók már bőven túl voltak a pár milliomodik hasonló kategóriás készülék eladásán, vagyis a Nokia e tekintetben csak kullog a konkurencia mögött. A Nokia 7650-nek egyébként már csak azért sincs könnyű dolga a piacon, mert mintegy 10-30 százalékkal drágább távol-keleti ellenfeleinél.

Az említett mobiltelefon-készülékek világpiaca egyébként rendkívül dinamikusan fejlődik, melyre jó példa, hogy míg az idei év második negyedében csak mintegy 3,2 millió ilyen készüléket adtak el világszerte, addig a harmadik negyedévben már több mint 4,6 millió darab talált gazdára. Ezzel együtt nem szabad megfeledkezni arról, hogy a digitális fotók készítésére és küldésére alkalmas telefonok egyelőre elenyésző részesedéssel rendelkeznek a mobiltelefonok világpiacán, mely piacon az idei évben várhatóan több mint 400 millió darab készüléket adnak el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05