Gazdálkodás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában

Citrixszel egyszerűbb

, 2002. november 9. 16:22
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) olyan kormányzati szervezet, amely fenntartja és támogatja a nemzeti kulturális intézményeket, valamint mindenki számára elérhetővé teszi a magyar kultúrát hazánkban és külföldön is. A minisztérium több mint 60 nemzeti kulturális intézményt irányít (könyvtárakat, múzeumokat, színházakat, levéltárakat stb.), és pénzügyi támogatást nyújt a központi, a városi és községi kulturális intézményeknek, valamint speciális tevékenységeknek és projekteknek. Az NKÖM számos IT-projektjüket és infrastrukturális IT-fejlesztésüket is támogatja. Egészében véve körülbelül 6000 alkalmazottat foglalkoztat (ebből 500-at a minisztériumban), akik múzeumokban, színházakban, könyvtárakban, zenei létesítményekben, a tömegkommunikációban vagy más kulturális szolgáltatásokban dolgoznak.
2000-ben a minisztérium IT-szakemberei a pénzügyi szoftver megújítása mellett döntöttek az összes kulturális intézményre vonatkozóan. Az egységes pénzügyi rendszer bevezetésére azért került sor, mert olyan megoldást kerestek, amely az összes kulturális intézmény által használható alkalmazási környezet szabványosítását teszi lehetővé. Ezenfelül a központi pénzügyi rendszer magas biztonsági szabványokat garantál, és az összes alkalmazott számára lehetővé teszi közvetlen elérését.

Az elképzelés egy WAN létrehozása volt a Citrix MetaFrame segítségével, amely biztosítja a könnyű kezelhetőséget és a pénzügyi szoftverrendszer elérését a több mint 50 kulturális intézmény mindegyike számára. A Citrix MetaFrame megoldás alapvető szerepet játszik a minisztérium által kitűzött célok elérésében. Az intézmények által használt sávszélesség 64 kbps és 155 Mbps közötti (típusuktól és méretüktől függően).

A pénzügyi rendszer (Sun Systems) AIX operációs rendszer és Oracle-adatbázis alatt fut, egy központi RISC-komputeren, amely két négyprocesszoros IBM Netfinity 7100 szerveren keresztül érhető el, Microsoft Windows NT 4.0 Terminal Server Edition és Citrix MetaFrame szoftverrel. Bérelt vonalon keresztül körülbelül 50 iroda fér hozzá a pénzügyi rendszerhez, a munkaállomásaikon telepített Citrix Client szoftverrel. A kiszolgálógépek egy szerverfarmban kapcsolódnak össze a Citrix Load Balancing Servicesszel, amely a rendszer használatát 200 egyidejű felhasználóig támogatja. A megoldás az Intersoft Hungary Kft. segítségével valósult meg, amely a Citrix ezüst fokozatú magyarországi partnere. A Citrix MetaFrame bevezetésével minden helyi munkaállomás hozzáférhet az összes kulturális intézmény számára létrehozott hálózathoz, és ezáltal a központi szerveren keresztül kommunikálhat. A Citrix-megoldások alapja a Citrix Independent Computing Architecture (ICA), amely garantálja a nagy teljesítményt, valamint az alkalmazásokhoz és információkhoz való gyors és biztonságos hozzáférést. Az ICA-átvitelt Virtual Private Network (VPN) védi: megakadályozza a minisztérium hálózatához történő jogosulatlan hozzáférést.

A Citrix-megoldás bevezetése megoldotta az egyenlőtlen adathozzáférés problémáját a magyar kulturális intézményekben. A tulajdonlás összes költségének (TCO) csökkentése, a centralizált igazgatás és a meglévő sávszélesség optimális felhasználása volt a döntő érv, aminek köszönhetően az IT-szakemberek a Citrix MetaFrame mellett döntöttek. A megoldás körülbelül 500 kliens számára teszi lehetővé a pénzügyi adatokhoz való hozzáférést Magyarország bármely pontjáról. Ez nemcsak megkönnyíti a körülbelül 500 kulturális intézményben használt összes kliens kezelését és fenntartását, hanem az egész ország területén lehetővé teszi a felhasználók számára ugyanahhoz a pénzügyi szoftverhez való hozzáférést. Ezenfelül a centralizált irányításnak köszönhetően javult az adatkezelés és -biztonság.

Az IT-szakemberek jelenleg vitatják meg a Citrix-hálózaton futó további alkalmazások telepítését. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nemsokára tovább növeli rendszereinek hatékonyságát, de ezután is a Citrix MetaFrame-et mint bevált megoldást támogatja.

A Citrix Systems, amely a virtuális munkahelyek szoftver- és szolgáltatáspiacának főszereplője, Magyarországon első alkalommal 2002. október 29-én rendezi meg Citrix Solutions Day Konferenciáját a Hotel Aquinqum szállóban. Az idei konferencia kiemelt témája az IT egyszerű és költséghatékony kezelése. Az eseményen több mint 100 résztvevő megjelenése várható magyar vállalatok és szervezetek, valamint Citrix-partnerek és vásárlók részéről.

Kulcsszavak: Citrix hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09