Nagy Testvér-díj: Microsoft, Magyar Rádió, Lakat T. Károly, BSA

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. november 10. 14:46
November 7-én második alkalommal osztották ki Magyarországon a Nagy Testvér-díjakat azok számára, akik a legtöbbet tettek az elektronikus magánszféra megsértéséért. Az idei díjazottak: Microsoft, Magyar Rádió, Lakat T. Károly és a BSA.
A Nagy Testvér-díjakat évente azok a szervezetek és személyek kapják, akik súlyosan megsértették az emberek elektronikus magánszféráját. A díjakat egy hattagú, közéleti személyiségekből álló zsűri osztotta ki, a Technika az Emberért Alapítvány megbízásából.

Cégek kategóriában a Microsoft érdemelte ki az idei "elismerést", mert a szoftvergyártó cég úgy gyűjtött adatokat a felhasználók internetezési szokásairól és gépeiken lévő programokról, hogy arról a megfigyeltek nem tudhattak. Állami szerv kategóriában a Magyar Rádió kapta a díjat, mert a rádió vezetése arra kötelezte a dolgozókat, hogy hozzák nyilvánosságra átvilágításuk eredményét. A törvény szerint ehhez nem lett volna joguk az MR vezetőinek. Magánszemély kategóriában Lakat T. Károly televíziós műsorvezető győzött. Két ügyben is elismerésre méltónak találták a riportert: egyrészt a közszolgálati televízió munkatársaként a Való Világ házban tett látogatásáért, másrészt mert interjút készített egy gyilkossággal gyanúsított kiskorúval.

Az internetes közönségszavazáson a legtöbben Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmanra szavaztak, miután kiderült, hogy a hivatalát bekamerázták. Péterfalvi azonban azt állította, hogy a kamerák elhelyezéséről elődjei döntöttek (illetve később azt: nem tudja, hogy ki volt), az elődjei pedig azt, hogy nem ők. Így - mivel sem az alapítványnak, sem a zsűrinek nincs nyomozati jogköre - e le nem zárt vitában a testület nem tudott állást foglalni, ezért a második legtöbb szavazatot kapott BSA (Business Software Alliance) kapta a díjat. A zsüri indoklása szerint azért, mert hatóságnak feltüntetve magát fenyegeti a felhasználókat, holott semmilyen joga sincs eljárni emberek ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nagy Testvér-díj pozitív változatát a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete kapta.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50