A görög OTE a RomTelecom többségi tulajdonosa

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 11. 08:10
A román kormány jóváhagyta azt a megállapodást, amelynek alapján a görög OTE társaság lett a RomTelecom román telefontársaság többségi részvénytulajdonosa.
A megállapodás értelmében a görög partner tőkeemeléssel jut többségi tulajdonhoz. A 246,2 millió dolláros emelésből 145 millió dollárt fizet be készpénzben az OTE, a fennmaradó összeg fejében a RomTelecomnak nyújtott két korábbi kölcsönt (55 millió euró, illetve 42,6 millió dollár) alakíthatja át részvényekké.

Az OTE emellett közel 31 millió dollárért megveszi a RomTelecom részvényeinek 3,12 százalékát. A tőkeemelést és a vásárlást követően az OTE a RomTelecom részvényeinek 54 százalékát fogja birtokolni.

A román állami telefontársaságot 1998-ban privatizálták. Az OTE akkor 675 millió dollárért megvette a részvények 35 százalékát. A privatizációs szerződés értelmében a vásárló a részvények további 16 százalékának megfelelő szavazati joghoz jutott, azaz átvehette a RomTelecom tényleges vezetését.

A RomTelecom többségi tulajdonának átvételéről hónapok óta folytatott alkudozások a görög partner teljes sikerével végződtek. A román kormány sokáig mereven elzárkózott attól, hogy az OTE tőkeemeléssel jusson hozzá a részvények többségéhez.

A román kormány csütörtök esti ülése után Dan Nica, román távközlési és informatikai miniszter is elismerte a vereséget. A miniszter korábban rendre azt hangsúlyozta, hogy a román állami tulajdonos legkevesebb 16 változat közül választhat a RomTelecom privatizációjának folytatására.

- Az 1998-ban kötött privatizációs szerződés, sajnos, más lehetőséget nem biztosított a kormány számára. A jelenlegi megállapodással szemben csak egyetlen alternatíva létezett: az, hogy a RomTelecom csődbe jut - közölte.

Nica hozzátette, hogy a román állam kezében maradó részvényekre a görög tulajdonosnak semmilyen előjoga nincs. A részvényeket 2004-ben feltehetően a tőzsdére viszik.

A görög tulajdonos az alkudozás során elsősorban azzal érvelt, hogy a RomTelecomnak minimum 400 millió dolláros tőkeinjekcióra van szüksége még ebben az évben, ellenkező esetben a csőd elkerülhetetlenné válik.

A megállapodás szentesítése után bejelentették, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) három-hat hónapi időre 250 millió dollár kölcsönt nyújt a RomTelecomnak.

Kulcsszavak: Romtelecom +céginfo OTE

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50