Informatikai konferencia Balatonaligán

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 14. 09:51
A jövő évi informatikai célprogramok támogatására az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak mintegy 30 milliárd forint áll majd rendelkezésére - mondta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter szerdán Balatonaligán, az E-Magyarország, E-kormányzat címmel rendezett kétnapos informatikai konferencián.
Az informatika-fejlesztéssel kapcsolatos adókedvezmények is 30 milliárdra rúgnak, s a többi tárcánál még mintegy 50 milliárdos összeg jut informatikai célokra - tette hozzá a miniszter. Kovács Kálmán utalt arra, hogy a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia előtanulmányai októberre elkészültek, s decemberben kerül a kormány elé az informatikai program. Rámutatott: az európai uniós támogatások befogadásához olyan informatikai hátteret kell biztosítani, ami ma még egyáltalán nincs meg Magyarországon.

A miniszter elmondta: az elektronikus önkormányzatok program keretében minden önkormányzatot felvisznek a világhálóra, s mindegyikhez telepítenek elektronikus aláírási, hitelesítési rendszert. Megjegyezte: így megkezdődhet majd a hiteles elektronikus ügyintézés is.

Az informatikai tárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben a piacon új összekapcsolási és végződtetési díjak lépnek hatályba, amelyek szerinte egy éven belül akár 30 százalékkal is csökkenthetik a telefonálási költségeket.

Utóbb kitért arra is, hogy a szaktárca már idén 2,9 milliárd forinttal támogatta a Sulinet-programot, egymilliárdot költött a távmunkahelyekre, 6,1 milliárdot pedig az új pályázatok támogatására.

A konferencián Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára hangsúlyozta: az államigazgatás átalakításának informatikai alapon kell megtörténnie, s egységes kormányzati informatikai rendszerre van szükség. Szerinte ugyanis Magyarországon ágazati, szaktárca-szerű kormányzás zajlik, s erre van úgymond beállítva a felelősségi rendszer is. Baja Ferenc szerint tárcánként széttagoltak az informatikai rendszerek, s komoly kihívás az összkormányzati működési mechanizmusok erősítése. Az államtitkár úgy vélte, hogy az egységesítés folyamatában az első lépés a közháló és a kormányzati gerincháló együttműködésének megteremtése lesz. Szerinte az egész kormányzati igazgatást - és azt a mintegy 1200 intézményt, amelyeket majd a kormányzati gerinchálóval összekötnek - teljes egységbe kellene rendezni, s egységes szolgáltatói rendszerrel ellátni.

- Más kérdés, hogyan lehet ide eljutni és hányféle érdekütközés lesz addig, amíg a kívánt helyzetet elérjük. Ugyanis sem az igazgatás, sem az üzleti szféra nem feltétlenül érdekelt abban, hogy egy ilyen egységes rendszer létrejöjjön - vélekedett Baja Ferenc. Hozzátette: jövőre is még minden erőt arra fordítanak, hogy a kormányzati gerincháló kiépüljön.

Az államtitkár rámutatott arra is, hogy Magyarországon az adatvagyonok nem egységesek, s a hozzáférés jogszabályi feltételei sem világosak. - Márpedig ezeket a kérdéseket mielőbb tisztázni és rendezni kell, hogy az egységes tartalom- és egyéb szolgáltatásokat meg lehessen szervezni - fűzte hozzá. Baja Ferenc szerint a cél az, hogy a ciklus végére konkrét ügyeket lehessen elintézni az elektronikus rendszeren keresztül. Hozzátette: az okmányirodákat és a kormányzati gerinchálót összekötik majd, s ehhez a megállapodást már meg is kötötték a belügyi tárcával.

Az államtitkár közölte: 2003 első negyedévében létrehozzák a Magyarország.hu portált, aminek két fő feladata lesz: mutassa be Európának Magyarországot, illetőleg uniós ismereteket, információkat közvetítsen a hazai lakosságnak. Baja Ferenc közlése szerint 2003 első felében kiépül a kormányzati gerincháló, a második félévben pedig a kormány dönt majd a szükséges jogi változtatásokról. Végül utalt arra, hogy Magyarországon az informatika terjedésének és fejlődésének az egyik fő akadályát a magas távközlési árak jelentik.

Az informatikai konferencia csütörtökön szekcióülésekkel folytatódik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09