A felhasználók egyre ritkábban vesznek új PC-ket

Tóth Kristóf, 2002. november 17. 10:43
Egy, a Gartner piackutató intézet által a napokban kiadott jelentésből kiderül, hogy míg az eddigiekben világszerte bevett szokásnak számított a személyi számítógépek átlagosan háromévente történő lecserélése, manapság a felhasználók és a vállalatok már ritkábban cserélik le számítógépes rendszereiket. Magyarul a felhasználók egyre inkább azon vannak, hogy lényegében az utolsó percig kisajtolják a számítógépeikben rejlő tartalékokat, és csak akkor vásárolnak új rendszereket, amikor arra már égető szükségük van.
Mindez természetesen a PC-eladási mutatókon is meglátszik, hiszen az idei évben várhatóan 127,3 millió személyi számítógépet forgalmaznak a gyártók, mely adat mindössze 1,8 százalékkal kedvezőbb a tavalyinál. Szakértők szerint a 2003-as esztendő e tekintetben némileg kedvezőbben fog alakulni, ugyanis jövőre várhatóan már 7 százalékkal növekednek majd a PC-eladások, azonban még ezen növekedés is jóval alatta marad az elmúlt esztendőkben megszokott két számjegyű növekedéseknél. Említésre méltó, hogy a Gartner értelmezése szerint PC-nek tekinthető minden olyan asztali, hordozható, illetve szerverszámítógép, melynek ára nem haladja meg a 25 ezer dollárt.

A Gartner-féle jelentés szerint a felhasználók annak ellenére sem túl gyakran vásárolnak új PC-ket, hogy manapság lényegében már minden héten napvilágot lát egy-egy új, minden korábbinál nagyobb teljesítményű processzor vagy grafikus kártya. Habár manapság már számtalan olyan konfiguráció megvásárolható, melyben 3 GHz-es frekvenciájú processzor, 1 GB memória, DVD-író és 100 GB-nál nagyobb kapacitású merevlemez található, a felhasználók döntő többsége nem kíván ilyen új rendszerekre beruházni, és továbbra is marad az általában 700-800 MHz-es processzorral, 128 MB memóriával és 10 GB kapacitású merevlemezzel felszerelt régi rendszerénél. Sok felhasználó más, általa értelmesebbnek tartott dologra, például DVD-lejátszóra, játékkonzolra vagy például digitális fényképezőgépre költi a pénzét, és megmarad régi személyi számítógépe mellett - nyilatkozta George Shiffler, a Gartner egyik elemzője. Érdekesség, hogy Michael Dell, a Dell Computer elnök-vezérigazgatója a napokban mintegy 180 millióra tette azon PC-knek a számát világszerte, melyek három évnél régebbiek.

Kulcsszavak: PC Gartner Group trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05