Általános bizalomerősödés az üzleti szférában

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. november 19. 19:12
A világháló üzleti életben betöltött szerepét, a vállalatok várakozásait tükröző GKI-Westel e-Gazdaság Index 2002 III negyedévében tovább emelkedett, folytatva az év eleje óta tartó növekedést. A pénzügyi szektor szereplőinek optimizmusa jelentősen emelkedett, a turizmussal foglalkozó cégek várakozásai viszont kismértékben romlottak.
A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Westel Mobil Távközlési Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft. együttműködésével megvalósuló - negyedéves felmérésének eredményei szerint az 5-nél több főt foglalkoztató hazai cégek körében az internet-kapcsolattal rendelkezők aránya 76%-ra nőtt az egy évvel korábbi 72%-ról. Saját honlapot ezen cégek 39%-a épített ki, ami csak kismértékű növekedés a megelőző évhez képest.

Az elmúlt év kétségtelenül az ADSL típusú internetcsatlakozások sikerét hozta. Míg 2001 III. negyedévében még csak a vállalatok 2%-a fizetett elő ilyen szolgáltatásra, jelenleg az 5 fő feletti cégek 13%-a éri el a világhálót ADSL csatlakozáson keresztül. Az ADSL elsősorban a modemes kapcsolódások, közülük is főként az analóg vonali internet-hozzáférések rovására hódított, így a modemes (analóg és ISDN) csatlakozással rendelkező cégek aránya az egy évvel korábbi 93%-ról 78%-ra süllyedt. Növekedett viszont a bérelt vonallal rendelkező cégek aránya, az internet-eléréssel rendelkező cégek 14%-a választotta ezt a kapcsolódási típust.

A szélessávú csatlakozások előretörése megállíthatatlannak tűnik. A várakozások szerint az ADSL kapcsolattal rendelkező cégek aránya akár a 23%-ot is elérheti egy év múlva, további piaci részt hódítva el a modemes csatlakozásoktól.

A 10 fő feletti hazai cégek 4-5%-a értékesíti termékeit, szolgáltatásait az interneten keresztül, és hasonló azon vállalkozások aránya, melyek interneten keresztül bonyolítják beszerzéseik egy részét. Ez az arány messze alulmúlja az Európai Unió tagországainak hasonló adatait. Az Unióban az internetes kereskedelem terén a skandináv államok a legelőrehaladottabbak, közülük is elsősorban Svédország, ahol a világhálós értékesítések részaránya a 2%-ot is elérte 2000-ben. Hazánkban az internetes értékesítések a vállalatok összes árbevételének 0,1%-át tették ki 2001-ben.

Az internetes kereskedelem fejlődése előtt álló akadályok közül a legjelentősebbek az internetes tranzakciók iránti bizalmatlanság, a hagyományos üzleti csatornákhoz és a személyes kapcsolatokhoz való ragaszkodás, az internethez (otthon) hozzáférők alacsony aránya, valamint a számítástechnikai és internetes ismeretek hiánya.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09