Westel: GVh versenyfelügyeleti eljárás – fércmunka?

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 20. 08:16
Szakmailag megalapozatlan fércműnek nevezte Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója a Gazdasági Versenyhivatal (GVh) hétfőn közzétett, egyebek mellett a fix hálózatokból mobilhálózatokba irányuló hívások végződtetésével, illetve a mobilpiaci versennyel kapcsolatos álláspontját tartalmazó jelentését.
Sugár András kedden az MTI érdeklődésére elmondta: nem tartják korrektnek, hogy a GVh üzleti titoknak minősülő adatokat tett közzé az interneten, s ebben az ügyben várhatóan az adatvédelmi biztoshoz fordulnak. Hozzátette: a társaságnak törvényi kötelezettsége adatokat szolgáltatni a GVh-nak, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket nyilvánosságra lehet hozni.

A GVh hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a mobilpiacon a más távközlési szolgáltatók számára nyújtott végződtetési szolgáltatásokat illetően olyan zavarok érzékelhetőek, amelyek versenyfelügyeleti eljárás megindítását teszik szükségessé. A hivatal közölte, hogy a mobil-rádiótelefon hálózatban végződő hívások díjainak alakulása egyértelműen valamilyen piaci zavart mutat. A GVh szerint, míg az egyik hálózatból a másikba irányuló hívások hossza nagyon hasonló, addig az árak már jelentősen különböznek. A hivatal megállapítása szerint azért, mert a mobil végződtetés piaca nagy valószínűséggel szolgáltatónként elkülönült piac, azaz egy-egy szolgáltató monopolhelyzetben van, s így szabadon állapíthatják meg a végződtetési díjaikat: a piacon tehát olyan anomália van, amely valószínűsíthetően közvetlenül visszavezethető valamely vállalkozás piaci magatartására.

Sugár András aláhúzta: a mobilpiacon, így a tarifákat és az előfizetői csomagokat tekintve egyértelműen verseny van, s ezért a Westel nem tartja indokoltnak önmagában véve egy részterület, például a végződtetési piac vizsgálatát. A Westel álláspontja szerint ráadásul a mobilhálózatból fix hálózatba, illetve fordított irányba kezdeményezett hívások átlagos végződtetési díja egy a háromhoz Magyarországon, s ez megfelel az európai uniós gyakorlatnak. Az Európai Unióban ilyen típusú vizsgálatot akkor kezdeményeztek, amikor egy a tízhez arány alakult ki a végződtetési díjakat illetően.

A Pannon GSM Távközlési Rt. egyelőre nem kívánta kommentálni a GVh által közzétett információkat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50