Folyamatosan csökken az európai mobilgyártók részesedése

Tóth Kristóf, 2002. november 25. 19:14
Bár a piacvezető finn Nokia továbbra is meggyőző előnnyel rendelkezik, az európai mobiltelefon-gyártók folyamatosan piaci részesedést veszítenek az ázsiai riválisokkal szemben, áll egy napokban kiadott jelentésben.
A leggyorsabban növekedő mobiltelefon-gyártó címét jó ideje a dél-koreai Samsung Electronics viseli, és a társaság a jelek szerint a jövőben is folytatni szeretné ezt a tendenciát. Az európai mobilgyártók ezzel szemben mostanság kivétel nélkül veszítenek piaci részesedésükből.

A Samsung Electronics jelenleg háromszor kevesebb mobiltelefont értékesít, mint a piacvezető finn Nokia, de a második helyen álló amerikai Motorolát már jelentősen megközelítette, állítja az amerikai központú Strategy Analytics. A Nokia piaci részesedése az év harmadik negyedében 35,9 százalék volt, amely kismértékű, de nem elhanyagolható visszaesés a második negyedév 37,1 százalékos eredményéhez képest. Az amerikai Motorola piaci részesedése ugyanezen időszak alatt 17,2 százalékról 16,7 százalékra csökkent. A németországi központú Siemens részesedése 8,4 százalékról 7,7 százalékra mérséklődött, a Sony Ericsson 5,2 százalékos részesedése pedig 4,9 százalékra csúszott le. A dél-koreai Samsung Electronics 9,7 százalékról 11,5 százalékra növelte részesedését az időszakban.

A mobiltelefon-ipar jelenleg mintegy évi 400 millió készüléket gyárt le.

A Samsung Electronics egy év alatt mintegy 63 százalékkal növelte mobiltelefon-eladásait, amely egyedülálló a nagyobb gyártók körében. A társaság elsősorban csúcskategóriás, színes, illetve két kijelzővel rendelkező készülékeivel aratott sikert.

A Strategy Analytics szerint a Samsung azon készülékeit is jó minőségű, színes kijelzővel látta el, amelyek egyébként nem rendelkeznek multimédiás képességekkel. A Nokia ellenben csak multimédiás készülékeibe épített színes LCD kijelzőt. "A Samsung telefonjai azon felhasználókat célozzák, akik ki szeretnének tűnni készülékeikkel. A Samsung telefonoknak mindig van egy-két olyan funkciója, amely kiemeli őket a többi modell közül" - mondta Chris Ambrosio, a Stategy Analytics elemzője.

A színes kijelzős készülékek, amelyek jelenleg a mobiltelefon-piac legkeresettebb modelljei, először Japánban és Dél-Koreában jelentek meg. Az ázsiai mobilgyártók készülékeiben ráadásul sokkal jobb minőségű színes kijelzők kapnak helyet, mint az európai és amerikai társaságok mobiljaiban, állítja a Strategy Analytics.

"Szerintünk ez veszélyt jelenthet az európai és amerikai gyártók számára. A felhasználók egy csomó pénzt kiadnak egy csúcskategóriás készülékért, amelynek az elvártnál sokkal rosszabb minőségű színes kijelzője van" - mondta Ambrosio. Többek között ez az oka annak, hogy az ázsiai mobilgyártók, mint a Samsung, az LG, a Kyocera, a Mitsubishi, az NEC és a Matsushita (Panasonic) mind növelni tudták részesedésüket a harmadik negyedévben.

Az európai mobilgyártók közül a harmadik negyedévben csak a Sagem tudta növelni részesedését. A társaság 1,5 százalékról 1,9 százalékra növelt piaci részesedésével jelenleg a 12. helyen áll.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05