Két kerékkel hetedhét országban

, 2002. november 30. 17:50
A www.kellys.hu hétnyelvű főoldalának megtekintése közben elgondolkodtam: mire is volt jó, hogy a szlovák, a cseh, a lengyel, a magyar, a jugoszláv, a litván és az angol betűjelek közül a magyart választottam, hiszen a biciklimárkák világában eléggé nemzetközinek tűnik minden egyes szó, a sorozatok és azon belül a típusok mind angol elnevezésűek.
Első ránézésre a meglehetősen sok típust tartalmazó oldalon egyetlen magyar szót sem találtam, míg végül majd kibökte a szemem a felső menüsor: termékek, árjegyzék, forgalmazók, cím. Hát erre. (Érdekesség, hogy ha valaki a www.kellys.pl-t üti be, akkor egyből a lengyel verzió második oldalára jut, ahol viszont még ezt a felső menüsort sem lokalizálták. Bár mélyebben akadnak lengyel szavak, itt fenn azt olvashatjuk, hogy products, price-list, representation, adress...)

A dolog nyitja az angol site-ban rejlik: ott a forgalmazók oldalán ugyanis nem az adott ország térképe jelenik meg, azon belül pedig a régiók vagy a megyék, hanem a másik hat ország neve. Ebből ki lehet találni, hogy az angol terméknek készült egy olyan ismertetője, amelyet lényegében hasonló módon látnak a jelzett kelet- és közép-európai országokban.

Hát akkor nézzük, mi vonatkozik mindebből Magyarországra! Nos, a Kelly's kerékpárokat 18 helyen forgalmazzák, a hat fővárosi bolt mellett van elárusítóhely Győrben, Pápán, Székesfehérváron, Sopronban, Pécsett, Nyergesújfalun, Mosonmagyaróváron, Géncsapatiban, Fertőendréden és Esztergomban - néhol nem is egy. Az árak nagyon széles skálán mozognak, a csúcsmodell túl van a millión, de már félszázezerért is hozzá lehet jutni egy Kelly's márkájú bringához.

Hogy mit tud a kinesium-premium-alumínium vázra épített, Sabotage nevű csúcsmodell, azzal kapcsolatban nem merülnék bele a részletekbe, a szakértőknek feltehetően mindent elmond a www.kellys.hu/2002/h/sabotage.htm oldal. A többi márkanévből hasonlóképp képezhető URL; ha valakinek éppenséggel nem éri el az ötvenezret a biciklire szánt spórolt pénze, akkor a proton, illetve a sphera szavakat érdemes beírnia a fenti webcímbe a sabotage helyére.

Kapcsolódó címként a www.shimano.com az ajánlat, ami nem csoda, hiszen az összeállításokban, legyen szó váltóról, fogaskoszorúról, csapágyról, hajtóműről vagy akár pedálról, elég gyakran találkozunk a Shimano - természetesen különféle kategóriába tartozó - termékeivel.

Szólnunk kell a biciklis trikókról, nadrágokról, sapkákról, vázakról stb., amelyeket minden oldal csak úgy nevez, hogy accessories, vagyis ezt nem fordították le plusz hat nyelvre. A kiegészítők, kellékek sajnos nincsenek árral és pontos termékleírással definiálva, mint a mountain bike-ok, de feltüntetésük a honlapon jelzésértékű: feltehető, hogy a felsorolt boltokban ezeket is megkapjuk.

Azoknak, akik beleszeretnek a Kelly's kétkerekűekbe, számítógépezés közben sem kell lemondaniuk a hegyi bicikli szép látványáról: az oldal kiegészítő szolgáltatásai közé tartozik, hogy a kerékpárok fotói képernyővédőként letölthetők.

Kulcsszavak: sport website

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05