Antenna Hungária-Sofia Digital: Multimedia Home Platform kísérlet

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. december 2. 16:12
Az Antenna Hungária Rt. idén ősszel mutatta be az első, MHP (Multimedia Home Platform) szabványra épülő kísérleti interaktív televíziós (iTV) szolgáltatásait. Az AH a Sofia Digital finn céggel együttműködve készítette elő az első magyarországi iTV kísérletet. A digitális szuperteletext szolgáltatás, az Antenna Hungária egyik pilot alkalmazása, a Sofia Arenára, a Sofia Digital egyik szoftver termékére épül.
Az Antenna Hungária a Sofia Digital szoftveres megoldásait használja az interaktív szuperteletext alkalmazás tartalmának kiadására, az interaktív információs tartalmat, valamint a felhasználói interfészeket a Sofia Backstage Editorral hozza létre. A tartalmat a Sofia MHP alkalmazásával együtt a Sofia Backstage Publisher továbbítja az Antenna Hungária DVB-T adójához, amely azt kisugározza. A tartalmat DVB-T/MHP vevőkészülékekkel lehet dekódolni, a szolgáltatás központi elemét a Sofia Digital szerveres megoldásai képezik.

Kezdetben az MHP szolgáltatásokat csak az AH budapesti digitális földfelszíni tv-adója sugározza, később az iTV szolgáltatások az egész országban elérhetők lesznek, és a műholdas műsorszolgáltatásokra is kiterjednek majd.

"Stratégiánk az, hogy az új digitális technológia minden előnyét kihasználva szolgáltatásainkat a közeljövőben eddig soha nem tapasztalt szintre emeljük. A műsorszórás digitalizálása nemcsak a nagyobb műsorválasztékot és az ugrásszerűen javuló vételi minőséget jelenti, hanem alapját képezi az interaktív és multimédiás szolgáltatásoknak is. Hiszünk azokban a lehetőségekben, amelyeket az MHP, az interaktív digitális televízió nyílt szabványa nyújt nekünk az emelt szintű műsorszóró szolgáltatások, pl. az EPG (elektronikus műsorkalauz), a szuperteletext, a házi bevásárlás, a távoli bankműveletek, távszavazás, sőt a televízión keresztüli internetelérés bevezetéséhez" - hangsúlyozta Hegedűs Sándor, az Antenna Hungária multimédia vezérigazgató-helyettese.

Az AH üzemelteti az analóg televíziós adóhálózatokat, amelyek az országos földfelszíni tv-műsorokat (egy közszolgálati és két kereskedelmi televíziós csatorna) sugározzák. A társaság két műholdas műsorcsomagot is továbbít ügyfeleinek.

A Sofia Digital interaktív televíziós megoldásokat nyújt az egész világon. A Sofia Digital iTV megoldásai a tartalomszolgáltatók részére kidolgozott szoftver eszközökből, az üzemeltetők részére kialakított szerveres alkalmazásokból, az előfizetőknek szánt MHP alkalmazásokból és visszirányú csatornát használó alkalmazásokból állnak. A Sofia Digital készítette a világon először rendszeresen működtetett MHP szolgáltatásokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05