Vonali pénzügyi szolgáltatót vett a Reuters

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 3. 07:23
A Reuters Group Plc., a világ legnagyobb pénzügyi információs szolgáltató cége bejelentette, hogy a brit AVT Technologies Ltd. megvásárlásával tovább bővítette devizapiaci technológiai üzletágát.
A Reuters legnagyobb önálló üzletága a deviza-adásvételi információk és kereskedelmi eszközök értékesítése; a most végrehajtott felvásárlás révén vezető szolgáltatója lett a bankoknak világszerte nyújtott automatizált, vonali kereskedési technológiának. Az üzlet értéke nem ismeretes.

A bankok egyre növekvő számban használnak vonali kereskedési portálokat vállalati ügyfeleikkel lebonyolítandó deviza-tranzakciók végzésére. A vonali kereskedés egyre növekvő részét adja a naponta 1,2 billió dolláros devizapiacnak.

A Reuters szerint az AVT technologiája már jelenleg is összeegyeztethető számos nagy banki portállal - így a FXall-lal és a Currenexszel -, és végső soron felválthatja a Reuters jelenlegi vonali kereskedési technológiáit.

Jelenleg több mint 50 bankügyfél használ AVT vagy Reuters vonali kereskedési technológiát - kiszolgálva ezzel több mint 50 ezer végfelhasználót, akik között vállalati pénzügyi osztályok és alapkezelők munkatársai is megtalálhatóak.

A felvásárlás előtt a Reuters saját maga próbált meg létrehozni egy devizaportál-üzletágat - sikertelenül. Résztulajdonosa volt ugyanakkor az Atriaxnak, amely az idén zárt be az erős verseny hatására. A versenyt egyebek közt az FXall támasztotta, amelynek tulajdonosi köréhez bankok és független szolgáltatók, köztük a Currenex és State Street's FX Connect tartoznak.

Julie Holland, a Reuters pénzügyi-befektetési szolgáltatásainak vezetője elmondta, hogy a felvásárlás megmutatta, menyire elszánt a társaság a devizapiaci üzletágban. Várakozásai szerint a jelenleg csak szintet tartó pénzügyi-befektetési szolgáltatások 2004-ben futnak majd fel.

A vonali kereskedési platformok egyre népszerűbbé válnak, hiszen hatékony módját jelentik az aránylag egyszerű azonnali és határidős devizapiaci tranzakciók lebonyolításának. A Reuters becslései szerint jelenleg mintegy 200 bank használ vonali kereskedési rendszert, és a számuk 2007-re 700-ra emelkedhet.

Holland szerint az AVT különösen az élvonalbeli bankok között ért el sikert: ügyfelei közé tartozik többek között az ABN AMRO, a Bank of New York, a Dresdner Kleinwort Wasserstein és a UBS Warburg. A Reuters saját vonali kereskedési technológiája inkább a másod- és harmadvonalbeli bankok között volt sikeres.

A Reuters Group október közepén figyelmeztetett, hogy a második fél évben a bevétele kevesebb lesz a vártnál, a pénzügyi szolgáltatások folytatódó romlása miatt. Azt is bejelentették, hogy a harmadik negyedévben a bevétel 855 millió font volt, 7 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedben. A hír- és az adatszolgáltatás bevétele 3 százalékkal 716 millió fontra csökkent - összehasonlítható alapon, vagyis a csoport összetételének változásait leszámítva 8 százalékos volt a visszaesés -, a 63 százalékos tulajdonú Instinet elektronikus tőzsdeügynökség, azaz nem hivatalos részvénypiac forgalma 25 százalékkal, 141 millió fontra esett.

A Reuters október közepi előrejelzése szerint a második fél évben a pénzügyi adatszolgáltatás és az értékforgalmazó terminálok bevétele várhatóan 6-7 százalékkal csökken a cégnél, a korábban várt 5-6 százalékos csökkenés helyett, a tavalyi második fél évhez képest. A jövő év első felére 7-9 százalékos visszaesést valószínűsítenek. Megerősítették, hogy egész évre változatlanul 12 százalékos működési nyereségrátát várnak, a csökkenő bevétel közepette. Hozzátették, hogy a jövő évi rátát nehéz megjósolni. Korábban 13 százalékot jósoltak maguknak a jövő évre.

A Reuters Group hétfőn kora délután 2,355 font volt a londoni értéktőzsdén, 0,5 pennyvel, azaz 0,21 százalékkal drágább a pénteki zárónál. Hétfőn 2,35 fonton nyitott, napközi csúcsa 2,38 font volt. Ötvenkét héten belül a csúcsa 8,045 font volt, tavaly december elején, a mélypontja 1,48 font, az októberi időközi eredményjelzés másnapján. 1984-ben 1,20 fonton bocsátották tőzsdére a társaság részvényeit.

Kulcsszavak: bankszolg Reuters

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50