Kommunikáció a lakóparkban

Négy, variálható konstrukció a Matávtól

, 2002. december 14. 19:07
Igen divatosak manapság a lakóparkok. Van, aki csak élni szeretne ezekben, mások az otthoni irodájukat, kisvállalkozásukat is ilyen környezetben képzelik el. Épp ezért a beköltözők távközlési igényei különbözőek lehetnek. Egy azonban közös bennük: már a fészekrakás pillanatától szeretnének telefonálni, internetezni, jelzéseket fogadni és küldeni, egyszóval kommunikálni.
A lakóparkok beruházóinak, építőinek már a tervezés időszakában érdemes tekintettel lenniük a vásárlók várható igényeire. Már csak azért is, mert a felajánlott technikai felszereltség alapján is választhatnak a vevők a lakóparkok egyre bővülő kínálatából. A kommunikációs hálózat telepítése, üzemeltetése szempontjából alapvetően kétféle megoldással találkozhatunk: van, ahol a beruházó a különféle rendszerek üzemeltetőjeként, szolgáltatóként az átadás után is jelen marad, más esetben e rendszereket is a lakók tulajdonába adja. A változó igények differenciált kielégítésére a Matáv többféle megoldást kínál a beruházóknak, illetve rajtuk keresztül a leendő lakóknak. Az alábbiakban ismertetett négy lehetséges szolgáltatási konstrukció elemei természetesen a megrendelők igényei szerint más módon is összerendezhetők.

Az első konstrukció a legegyszerűbb telekommunikációs igény kielégítésére szolgál. Lényege, hogy minden lakásban már a beköltözés napján élő analóg telefonvonal áll a lakók rendelkezésére, illetve néhány értéknövelt (kezelői, digifon-, hangposta- stb.) szolgáltatás is elérhető. A hálózat és az egyes állomások előzetes telepítése mentesíti az embereket az ügyintézés hivatali terheitől. Akiknek fontos a megbízható, jó telefonszolgáltatás, illetve a nagy sebességű adatkommunikáció (például az internethez), azoknak a második konstrukcióban kínált ISDN2-, illetve ISDN2+-csatlakozást ajánlja a Matáv. Ezek a technikai feltételek egy többtagú család vagy akár egy kisvállalkozás távközlési igényeit is képesek kielégíteni. Az ISDN2 két, egyenként 64 kbps sebességű csatornával rendelkezik, ami két párhuzamos telefonhívást, hívást és faxot vagy adatátvitelt tesz lehetővé. Ez zavartalanul biztosítja a telefon és az internet egyidejű működését, sőt a végberendezések száma akár nyolcra is bővíthető. Az ISDN2+ annyival nyújt többet, hogy az ISDN2-készülékek mellett további két analóg eszköz (hagyományos telefon vagy fax) csatlakoztatására alkalmas. Az ISDN2-család felhasználási lehetőségeit lényegesen komfortosabbá teszi az RVS-COM Lite kommunikációs szoftver. Telepítésével többek között lehetővé válik a számítógépen keresztül történő telefonálás, faxolás, tetszőleges irányú adatátvitel és üzenetrögzítés is.

A következő két megoldásnál a beruházó szolgáltatóként folyamatosan jelen marad az ingatlankomplexumban. A kiemelt elvárású ügyfelek igényeit is kielégíti a harmadik konstrukció, amelyben az ISDN mellett hangsúlyos szerepet kap a profi internetezők számára maradéktalan szolgáltatást nyújtó ADSL. A több állomást párhuzamosan működtető kisvállalkozások esetében már jól vizsgázott rendszer egy nagyobb lakópark esetében a lakók mindegyike számára minimálisan 384 kbps-os internetes letöltési sebességet biztosít, ami a műszaki feltételek teljesülése esetén 768 kbps-ig növelhető. Az alközponti rendszer kiépítése a jelenkori telekommunikáció szinte minden funkcióját nyújthatja egy lakóparkban is. Lehetővé teszi nemcsak a kolónia tagjainak egymás közötti - díjtalan vagy a műszaki üzemeltető által meghatározott díjú - kommunikációját, de használható a telep őrzésének, portaszolgálatának, riasztó- és beléptetőrendszerének működtetésére is. A belső hálózat alkalmas lehet egy közös, nagy sávszélességű internet-hozzáférés szétosztására, amely jelentősen gazdaságosabb az önálló előfizetésnél.

Egyre gyakrabban alkalmazzák a lakóparkokban is a nagy sebességű belső adatátviteli hálózatokat. A negyedik csoportot képező speciális technológia neve LRE (Long Reach Ethernet), amely a normál réz telefonkábelen is képes az Ethernet-hálózat szintű 10 Mbps sebesség biztosítására. A már meglévő alközponti hálózaton keresztül a beszédkapcsolat megtartása mellett építhető ki a számítógép-hálózatot (LAN), s ez akár 1000 méterig is biztosítani tudja a nagy adatátviteli sebességet. A számos alkalmazási lehetőség közül a legnagyobb érdeklődésre talán a szerverről működtetett elektronikus videokölcsönző számíthat. A kiválasztott film az analóg vonal közel 13 napos normaidejével szemben akár 10 perc alatt letölthető.

A Matáv négy ajánlata között a beruházók megtalálhatják és létrehozhatják a kívánt optimális megoldást, amely rugalmasan változtatható további szolgáltatások hozzárendelésével vagy a meglévők szűkítésével. A lehetőségekről további tájékoztatás kapható az adatkommunikációs ügyfélszolgálat 06-80-400-300-as zöldszámán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05