IHM pályázatok: 6,5 milliárdos keretre 20 milliárdnyi igény

Pályázat, stratégia, új államtitkár

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. december 12. 15:43
Csaknem húszötezren adtak be pályázatot az IHM közelmúltban meghirdetett informatikai programjaira, s ha mindannyian elnyernék az általuk kért támogatást, az húsz milliárdnyi költségvetési kiadást jelentene. Kovács Kálmán informatikai miniszter szerint az, hogy a keretösszeget háromszorosan túllépték az igények, az - különösen a közösségi hozzáférések pályázatán belül - alkalmat ad pozitív diszkriminációra, az elmaradottabb térségek felzárkóztatására, a digitális szakadék csökkentésére.
Mai sajtótájékoztatóján a miniszter összességében pozitívnak nevezte a pályázatok iránt megnyilvánuló érdeklődést, bár- elmondása szerint - az 1,27 milliárdos keretösszegű e-demokrácia pályázatra nagyobb önkormányzati aktivitást vártak, hiszen az 1100 internet-hozzáférésselmég nem rendelkező önkormányzat közül csak 800 élt az alkalommal, s bár a maradék 300-at egyenként felhívták, a jó szándék kemény ellenállásba ütközött. Sajnos az elzárkózó 300 önkormányzat az összes önkormányzat elég tekintélyes hányadát, tíz százalékát jelenti, ami akkor is sok, ha - szerencsére - az ezeken a településeken élők számát tekintve korántsem ennyire szomorú a kép. Ez az arányszám ugyanakkor nehezíti a társa stratégiai elképzeléseinek azt a részét, hogy 2003 végére minden önkormányzat bekapcsolódjon a tervezett közhálózatba, de erről a miniszter már a második napirendi pont keretében szólt, amikor a Nemzeti Informatikai Stratégia kialakításáról beszélt.

Maradva még a pályázati számoknál: az e-demokrácia témakörére egészében 1622 pályázat érkezett be, s ezt már szép eredménynek minősítette Kovács Kálmán, csakúgy, mint az e-világ illetve a K+F pályázatokat; az előbbiben 1 milliárdos keretre 662-en pályáztak, az utóbbi esetében 400 milliós a keret és 300 pályázat érkezett. Közösségi hozzáférések megteremtésére 3200 pályázat érkezett, ilyen célra 880 millió áll a minisztérium rendelkezésére. A nem konkrét projektekre, hanem bizonyos társadalmi rétegek (tanárok, nevelők, iskolák) informatikai eszközeire meghirdetett két pályázatra együttesen csaknem húszezren jeleztek igényt, s nekik (illetve egy részüknek) 2,9 milliárdon kell osztozniuk.

A készülő informatikai stratégiával kapcsolatban a miniszter néhány nagyon konkrét célt is megjelölt: például 3 éven belül meg kell teremteni a 24 órás elektronikus ügyintézést, de a tárcaközi informatikai koordináció szinte minden területet érint, az e-kultúrától az e-közlekedésig.

A mai sajtótájékoztatón törvényalkotásról és személyi változásokról is beszélt a miniszter. Még az idén négy távközlési rendeletet terveznek jóváhagyni és folyik a hírközlési törvény „teljes átgondolása”, valamint az internet szolgáltatások piacélénkítése. Az ezekkel kapcsolatos törvénytervezet várhatóan májusban kerülhet az Országgyűlés elé. A Hírközlési Felügyelet (HÍF) a tárca részéről történő felügyeletével kapcsolatban új fejlemény, hogy 2003. január 1-jével, határozatlan idejű kinevezéssel, két miniszteri biztos kezdi meg munkáját a HÍF-nél: Suhajda Attila és Kubinyi Imre. A miniszter úgy fogalmazott, hogy Suhajda Attila a HÍF informatikával kapcsolatos leendő új feladatait és jogosítványait tekinti át, (a hatóság munkája az informatikai szabályozási feladatokkal fog bővülni), Kubinyi Imre pedig a HÍF szervezeti átalakításának az előkészítésében, az új uniós keretszabályozáshoz igazított hírközlési törvényhez illeszkedő szervezeti rendszer kialakításának elősegítésében vesz részt. Az államtitkári posztot, amely Suhajda Attila miniszteri biztossá történő kinevezésével üresedett meg, Mohácsi Béla tölti majd be, a KFKI ISYS eddigi vezetője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05