Tartalmi bővülés az Elektronikus Információs Szolgáltatásnál

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 18. 10:39
Az Akadémiai Kiadó on-line folyóirattárával, elektronikus szótáraival és nyelvvizsga-tesztjeivel bővül az Oktatási Minisztérium által működtetett Elektronikus Információs Szolgáltatás (EISZ); az erről szóló szerződést a Magyar Tudományos Akadémia, az Oktatási Minisztérium és az Akadémiai Kiadó képviselője kedden írta alá a 2003 januárjában megnyíló Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban.
Az Akadémiai Kiadó az EISZ-program sikerességének elősegítése céljából térítésmentesen biztosítja a hozzáférést a magyar kiadású tudományos folyóiratokhoz, a kiadó szótáraihoz, a Tesztre készen! program angol és német változatához, a Környezet- és természetvédelmi lexikonhoz, valamint az Új magyar irodalmi lexikonhoz.

A kiadó gondozásában megjelenő folyóiratok több mint 40 tudományágban nyújtanak lehetőséget a legfrissebb kutatási eredmények publikálására; az EISZ felhasználói számára 34 idegen és 9 magyar nyelvű folyóirat érhető el 1999-ig visszamenőleg. Az elektronikus szótárszolgáltatás a kiadó klasszikus nagy szótárait kínálja, de frissített, felújított szóanyagot tartalmaz. Az Akadémiai Kiadó és az Idegennyelvi Továbbképző Központ együttműködésének eredményeként elkészült Tesztre készen! program a Rigó utcai autentikus nyelvvizsga teszteket dolgozza fel.

Az Oktatási Minisztérium közvetlen irányítása és finanszírozása alatt álló EISZ nemzeti program tartalmi bővüléséről szóló megállapodást Kroó Norbert, az MTA főtitkára, Majsai Sándor Gábor, az Oktatási Minisztérium informatikai miniszteri biztosa és Bucsi Szabó Zsolt, a kiadó igazgatója látta el kézjegyével.

Mint a szerződés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott: az EISZ célja, hogy a felsőoktatás és a tudományos kutatás számára nélkülözhetetlen elektronikus információs forrásokat központilag vásárolják meg, és tegyék hozzáférhetővé a rendszerhez csatlakozó intézmények - egyetemek, főiskolák, kutatóintézetek - számára.

Majsai Sándor Gábor elmondta, hogy az EISZ-hez jelenleg 66 intézményen keresztül 17 ezer felhasználó kapcsolódik, de a program 300 ezer felhasználó számára képes hozzáférést biztosítani több ezer tudományos folyóirathoz, és kutatási eredményhez digitális formában.

Bucsi Szabó Zsolt véleménye szerint az internet átka, hogy nagyon nehéz jó és megbízható adatbázisokat találni. Meggyőződése, hogy a megbízható felületeket az államnak kell összegyűjteni és a célközösségek rendelkezésére bocsátani.

Az EISZ-nek jelenleg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szomszédságában, a Reviczky utcában található Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ ad otthont, amely - az azt népszerűsítő tájékoztató szerint - a XXI. század információs birodalmává kíván válni a felsőoktatási hallgatók, oktatók és kutatók számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05