Prioritást élvez a tudásalapú ipar létrehozása

OTS - Cégvonal, 2002. december 18. 11:01
Felismerve a tudásalapú ipar létrehozásának jelentőségét, tizenkét magyar szoftverfejlesztő cég - a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére és aktív támogatásával - egy exportszolgáltatásra irányuló közös szervezetet hozott létre.
A 24 millió forint törzstőkével létrehozott szervezet, amely a HSA Magyar Szoftverfejlesztő KFT nevet viseli, tulajdonosaitól azt a feladatot kapta, hogy készítse el a cégek egységes exportszolgáltatási arculatát (metodika, projekt management, minőségellenőrzés, szerződéses feltételrendszer, stb.) és ezen arculat birtokában vezesse be a cégkollektívát a globális szoftverexport-iparba.

A globális szoftverexport-ipar jelenleg elsősorban Indiában, Írországban és Izraelben rendelkezik erőforrásokkal, de egyre nagyobb hangsúlyt kap Kína, a Fülöp Szigetek, Oroszország és néhány Közép-Kelet-Európai ország is. Előzetes elemzések szerint a hazai szoftverfejlesztő kapacitások, mind szolgáltatásaik minőségét, mind szolgáltatásaik árszínvonalát tekintve versenyképesnek tekinthetők és a HSA KFT és a majd ennek mintájára szerveződő magyarországi exportorientált szoftverfejlesztő klaszterek által termelt árbevétel négy-hat éven belül elérheti az évi egymilliárd dollárt.

A klaszterek létrehozása, vagyis kis és közepes vállalatok összefogása azért szükséges, mert a globális szoftveripar elsősorban nagyobb létszámú cégek számára jelent üzleti lehetőséget. A HSA-ban tömörült cégek együttes szoftverfejlesztő kapacitása jelenleg meghaladja a 700 főt és a további várható belépő cégekkel együtt jövő év közepére várhatóan eléri az ezret.

A HSA létrehozása kapcsán kiemelt szempontként fogalmazódott meg a hátrányos helyzetű rétegek bekapcsolása az informatikai munkafolyamatokba. Olyan üzleti modell került kidolgozásra, ami, figyelembe véve a hátrányos helyzetű rétegeknek (pl. a roma kisebbségnek) nyújtott normatív támogatást, nemzetközileg versenyképes kapacitásokat képes létrehozni olyan kompetenciákban, mint például adatbevitel, animáció, stb. Figyelembe véve, hogy hazánk már tagja a NATO-nak és rövidesen tagja lesz az Európai Uniónak, az exportüzlet-szerzési lehetőségek (és ezt a megállapítást már a HSA eddigi tárgyalásai is alátámasztják) meglehetősen bíztatóak.

Az exportorientáltság céljából létrehozott kapacitáskoncentráció és minőségi szemlélet természetesen a hazai informatikai fejlesztési projektek számára is hasznos lehet: elsősorban a nagyobb alkalmazási projektekben eredményezhet jobb hatásfokot és csökkentheti a megrendelők kockázatát. A HSA KFT szervezői várják mindazon cégek és szervezetek csatlakozását, akik a HSA céljaival egyetértenek és a HSA által definiált etikai kódexben foglaltakat hajlandóak elfogadni. A csatlakozással kapcsolatos részletekről Alföldi István ügyvezető igazgató (istvan.alfoldi@njszt.hu) tud tájékoztatást nyújtani.

A HSA KFT legfontosabb adatai:

Alapító cégek:

AAM

Duna Elektronika

Eurotrend

Eurotronik

FreeSoft

Interface

ITConsult-Pro

Montana

Pressmen

Simpletech

Unitis

VTSoft

Cím: 1054 Budapest, Báthori u 16.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09