Sony, Matsushita: új, Linux-alapú audió/videó szoftver

Tóth Kristóf, 2002. december 18. 21:29
A japán Sony Corp. és Matsushita Electric Industrial Co. elektronikai óriások szerdán bejelentették, hogy egy közös, Linux-alapú szoftver fejlesztésébe kezdtek, amelyet a társaságok a szórakoztatóelektronikai eszközökhöz terveznek felhasználni.
A világ két legnagyobb szórakoztatóelektronikai cége, a Sony és a Panasonic, illetve Technics márkaneveiről ismert Matsushita olyan szoftvert terveznek kifejleszteni, amely a jövő szórakoztatóelektronikai eszközeinek, így például digitális zenelejátszóinak vagy merevlemezes videofelvevőinek alapja lehet majd. A társaságok az új szoftver platformjának a Linuxot választották, mivel a szabadforrású operációs rendszer ingyenesen felhasználható a különféle eszközökben.

"Nem tudjuk pontosan, milyen termékek születnek majd ebből a projektből, de a szoftver kezdetleges változatának forráskódját jövő tavaszig el szeretnénk készíteni" - mondta a Sony szóvivője. "Ha komolyan gondoljuk, hogy a szoftvert beépítjük jövőbeli eszközeinkbe, gyorsan kell cselekednünk." A Matsushita szóvivője szerint a két cég jövő márciusig kötött megállapodást a közös fejlesztésekről, de ezt a felek a későbbiekben várhatóan meghosszabbítják.

A két cég egy új ipari fórumot kíván létrehozni a szoftvernek, hogy más gyártók körében is népszerűsítsék a megoldást.

A Sony már jelenleg is alkalmaz Linux szoftvert Cocoon elnevezésű, internetre kapcsolt merevlemezes videofelvevőjében, amely önállóan képes többek között letölteni az aktuális műsort, és felenni azokat a programokat, amelyek megfelelnek a felhasználó ízlésének, az ötlet tehát már nem teljesen új. A japán cég szóvivője azonban tagadta, hogy a társaság által fejlesztett Linux-alapú megoldások a Microsoft Windows CE operációs rendszerének állítanának konkurenciát.

A Sony vezetői szerint az új eszközök már a PC-k utáni kor első hírnökei, amelyek a személyi számítógép közbeiktatása nélkül kapcsolódnak fel a világhálóra. A társaság szerint ezzel a szórakoztatóelektronikai társaságok az olyan PC-óriások, mint az Intel és a Microsoft egyeduralma után ismét előtérbe kerülhetnének.

A Sony és Matsushita cégek közösen fejlesztett szoftvere a megjelenést követően szabadon hozzáférhető, felhasználható és módosítható lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50