A bilincses kampány után Pingvin-kampány Budapesten

Szalay Dániel, 2002. december 31. 15:46
A Business Software Alliance (BSA) nagy felháborodást kiváltó, riogató kampányának keretében bilincseket ábrázoló plakátok százai árasztották el a tél elején a különféle hirdetési felületeket, utcákat, köztereket. A magyar Linux-felhasználók szintén szeretnék visszaszorítani az illegális szoftverhasználatot, ezért nemrégiben összefogtak több más szerveződéssel is, és egy kimondottan pozitív hangvételű, a nyílt forrású szoftverek használatát hirdető kampányt indítottak.
A szabad szoftvereket ábrázoló pingvinek és BSD-ördögök egy ideje már Budapest utcáin vannak, igaz, nem olyan nagy számban, mint a multinacionális nagyvállalatok által támogatott BSA fekete hátterű reklámjai. A projekt fő mondanivalója, hogy "ne használj illegális szoftvert, használj szabad szoftvert", illetve, hogy "ne hagyd hogy a szomszédod illegális szoftvert használjon, adj neki szabad szoftvert (és ne jelentsd fel)!"

Hangsúlyos grafikai elem a Budapesten már látható plakátokon a Linux-pingvin és a BSD-ördög, nem grafikai elem ugyanakkor a BSA riogató kampányában látható, emberi kézen kattanó bilincs. A szabad szoftver iránt rajongók által újságokban elhelyezett hirdetésekkel, köztéri plakátokkal, web-bannerekkel és szórólapok, plakátok kihelyezésével kezdődött. A szórólapkészítés úgy zajlott, hogy a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) a tagjait és szimpatizánsait arra buzdította, hogy nyomtassanak minél többet a pingvines anyagból, és a legközelebbi számítástechnikai boltban helyezzék is el azt. A kampány során azokat a területeket célozták meg elsősorban, ahol azt a BSA is tette az elmúlt időszakban Tűzszünet kampánya során.

A szabad szoftveresek akciója nem kevés anyagi ráfordítással is jár. Ezt részben az egyesület tagjainak áldozatvállalásaiból, részben az egyesület saját pénzügyi erőforrásaiból finanszírozzák, valamint támogató szervezeteket is bevontak.

A projekt élén Magosányi Árpád ismert Linux-guru áll, de összefogtak a Magyar BSD Egyesület illetékesével, az FSF.hu (www.fsf.hu) (Free Software Foundation) és az FSN.hu-val (www.fsn.hu) is (Free Software Network), továbbá támogatta őket az UHU Linux (www.uhulinux.hu) és a SuSE Linux (www.suselinux.hu), a SoftWare Station (www.swsbooks.hu), a Mission Critical Linux (www.mclx.hu) és a Linux Support Center (www.LSC.hu) is.

Az LME akciójának csakis az a célja, hogy felhívják a figyelmet a szabad szoftverekre, ugyanakkor saját megfogalmazásuk szerint arra is törekedtek, hogy a kampány explicit módon ne legyen összefüggésbe hozható a BSA által folytatott kampánnyal, és nem kívánták a BSA által alkalmazott eszközöket és módszereket sem kritizálni. Az akció egyébként nem ért véget, szeretnék, ha a szabad szoftvereket népszerűsítő kampány folyamatos lenne. Arról egyelőre nem tudni, hogy a BSA bilincses kampányával egyidőben zajló LME-féle pingvines kampány hatására mennyien választottak szabad szoftvert, ahogy az sem ismert, hogy a BSA egyik támogatójának, a Microsoftnak több legális Windows-felhasználója lett-e, vagy a bilincses plakátoktól megijedő emberek inkább a Linuxot választották-e többen.

Kulcsszavak: jog Linux +legfontosabb LME BSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50