Távközlési felhasználók újévi fogadalma az Egyesült Államokban

Hűvös Imre, 2003. január 2. 11:04
Az USA hírközlési hatósága, az FCC évek óta nagy energiát fordít a fogyasztóvédelemre, országosan kiépített hálózata zöld számokon fogadja a felhasználói panaszokat. Ami még érdekesebb a nem éppen példásan védett magyar fogyasztónak, az FCC feladatának tekinti a lehetőségeikkel és jogaikkal tudatosan élő távközlési felhasználók kinevelését is.
Újév reggelére az FCC közzétette javaslatát arról, mit érdemes megfogadnia 2003-ra az amerikai távközlési fogyasztónak. A "fogadalom" minden pontjához egy-egy, az FCC-honlapon elérhető, világos nyelvezetű magyarázó dokumentum is tartozik, ezeket itt nem ismertetem. Lássuk hát a fogadalmat…

1. Minden hónapban gondosan ellenőrizni fogom a telefonszámlámat, nem ért-e slamming vagy cramming. (A slamming és cramming a szolgáltatók által gyakran alkalmazott számlatrükkök gyűjtőnevei, beleértve még azt is, ha a felhasználó, bár aláírta a szolgáltatási szerződést, abban nem tájékoztatták elég világosan a számlázható tételekről.)

2. Megvizsgálom, hogy előre fizetett hívókártyával spórolhatok-e a távközlési hívásaimon.

3. Mobiltelefonos fogyasztói szerződés kötésekor gondosan el fogom olvasni a szerződést, megkövetelem, hogy kapjak egy próbaidőt, amíg kipróbálhatom a készüléket és a szolgáltatást, mielőtt hosszú távú szerződéssel elkötelezném magam; általánosan képezni fogom magam a mobilszolgáltatás mikéntjéről.

4. Kitanulom, hogy mit jelent a földi digitális televízióra való országos áttérés -- a legnagyobb változás a televíziózásban a színes tévé megjelenése óta. Megtanulom, hogyan fogja ez érinteni az általam vett műsorokat, és milyen lépéseket kell tennem, hogy azután is nézhessem ezeket, amikor az áttérés teljes lesz.

5. Megismerem a telefonhívásos marketing szabályait, beleértve ezek engedélyezett eseteit is; megismerem, hogy a hívónak milyen információt kell magáról adnia, hogyan kerülhetek fel a hívó által kötelezően elkerülendők listájára, és mit tehetek, ha továbbra is hívogat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09