"Mobil-kívánságlista" 2003-ra

Kollár Csaba, 2003. január 3. 23:39
A thefeature online szaklap szakértői egy kívánságlistát állítottak össze arról, hogy milyen változásokat remélnek a 2003-as évben. A legfontosabb elképzelésekről az alábbiakban számolunk be.
A 2002-es évben nagyon sok új fejlesztést és alkalmazást mutattak be, amelyek igazából csak ebben az évben kecsegtetnek sikerrel, ugyanakkor a GPRS kiábrándítóan rosszul szerepelt tavaly. A mobiltelefonok piacán tavaly a Nokia szerepelt az első helyen. Ebben az évben a thefeature szakértői sok olyan, csúcstechnikát felvonultató modellt remélnek, amely a finn vállalat komoly versenytársa lehet. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a készülékek menürendszere csak ritkán felhasználóbarát. A felmérések szerint a Nokia modellek kezelőfelülete jelenleg az egyik legjobb.

Az üzenetküldő szolgáltatások közül továbbra is az SMS a legnépszerűbb. A közkedveltséget fokozza, hogy néhány szolgáltató már 2002-ben is kínált ingyen SMS szolgáltatást, és ez a szám ebben az évben csak nőni fog.

A 2003-as év egyik legvitatottabb mobilterülete a GPRS. Szakértők szerint sikertelenségének oka az volt, hogy a szolgáltatók nem a fogyasztók elvárásaihoz igazodó áron kínálták a szolgáltatást, illetve reklámjaikban többször félrevezették a vásárlókat azzal, hogy a GPRS határtalanságát hirdették, miközben a szolgáltatást csak számos megszorítás mellett lehetett igénybe venni.

A kéziszámítógépek tekintetében a szakértők bizakodók. Megítélésük szerint egyre több ilyen eszközt értékesítenek elsősorban a helyi piacokon, a helyi fogyasztói igényeknek (pl.: nyelvek) megfelelően.

Kiegészítők. Mind a kéziszámítógépekhez, mind a mobiltelefonokhoz a tavalyi évhez képest több és olcsóbb kiegészítőt kínálnak majd a kereskedők.

Noteszgépek. Ebben az évben a notebook-ok könnyebbek lesznek, és kialakításukban kompaktabbak.

Áramforrások. Az új, megnövekedett energiaigényű mobilgépekhez azok fizikai méretének csökkenése mellett egyre több energiára van szükség. 2003-ban nagy valószínűség szerint méretében kisebb, de kapacitásában jóval nagyobb akkumulátorok jelennek meg. A hosszabb élettartamú áramforrások többek között a Wi-Fi, a GPRS, valamint a színes kijelzős készülékek számára elengedhetetlen.

A mobilkészülékek ára összességében csökkenni fog oly módon, hogy a népszerű, nem csúcskategóriás modelleké nagyobb, míg a legújabb technikai fejlesztéseket felvonultató modelleké kisebb mértékben.

A thefeature szakértői a 3G-t illetően nem nyilatkoztak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50