EU: 2005-től kötelező a számítógépek hulladékainak gyűjtése

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. január 7. 19:01
Az Európai Unió 2002. december 18-án elfogadta a háztartási eszközök, számítógépek és egyéb elektromos- és elektronikus készülékek szelektív gyűjtéséről szóló irányelvet, miszerint 2005-től kezdődően az elavult, kidobásra ítélt gépeket külön errre a célra kialakított gyűjtőhelyeken kell gyűjteni.
Az új törvény 2006 végéig lakosonként négy kilogramm összegyűjtött és újrahasznosított elektronikus hulladékmennyiséget irányoz elő. A gyűjtés költségeit a háztartási készülékeket és elektronikus eszközöket gyártó cégek fedezik; a fogyasztók számára a gyűjtőhely igénybevétele díjmentes.

Az Európai Unióban évente hat tonna elektromos és elektronikus hulladékot gyűjtenek majd össze környezetvédelmi szempontoknak megfelelő körülmények között. A gyártók szervezik a gyűjtést, a hulladék ártalmatlanítását és újrafeldolgozását, s mindezek pénzügyi fedezetéért is ők felelősek.

A törvény bevezeti az "egyéni finanszírozás" elvét, ami arra kötelezi a gyártókat, hogy saját maguk viseljék az általuk előállított termékek újrafeldolgozási költségeit. Ez nagy hatással lesz a termékek design-jára, hiszen a tervezéskor figyelembe kell venni a jövőbeni újrafeldolgozási és pénzügyi szempontokat is.

A 2002. december 18-án elfogadott törvényt a Miniszterek Tanácsa is aláírta az elmúlt hetekben. A törvény a fentiek mellett új szabályozást is bevezet olyan veszélyes anyagok használatára vonatkozóan, mint az elektromos eszközökben megtalálható ólom, kadmium, higany és króm VI.

A Háztartási Termék Gyártók Európai Bizottsága (CECED) szerint az új törvény összhangban van a környezetvédelmi előírásokkal, és megfelelő eljárásokat vezet be a probléma megoldásának érdekében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09