Bizakodó az LCD képernyők keresletét illetően a Sharp

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 10. 12:52
A folyadékkristályos kijelzők (LCD) legnagyobb japán gyártója, a Sharp bizakodó az ágazat jövőjét illetően, mert növekszik a kereslet a síkképernyős tévékre és a színes kijelzős mobiltelefon-készülékekre.
Az áprilisban kezdődő új pénzügyi évben a félvezetőgyártás is javuló üzletre számíthat a digitális kamerával szerelt mobiltelefon-készülékek keresletének növekedése miatt.

- Japánban a folyadékkristályos képernyők értékesítése a következő pénzügyi évben először lesz nagyobb, mint a katódsugaras képernyőké - mondta Macsida Kacuhiko, a Sharp elnöke a Reuters hírügynökségnek. A Sharp a következő pénzügyi évben 20 százalékkal 178 milliárd jenre emeli a beruházási kiadásait, és ennek a 60 százalékát az LCD gyártás fejlesztésre fordítja.

A Sharp előreláthatólag a kitűzött tervnek megfelelően eléri a 90 milliárd jenes konszolidált működési eredményt és a kétbillió jen árbevételt. A Sharp nem tulajdonít lényeges jelentőséget a notesz-számítógépekben, a személyi számítógépekben és az síkképernyős televíziókban használt nagyméretű LCD kijelzők június óta tartó áresésének. A piacra sorban belépő dél-koreai és tajvani gyártók az elmúlt években leverték az árakat. A Sharp becslése szerint azonban, az élénk keresletnek köszönhetően, az egyre növekvő gyártókapacitás ellenére is a 2003/04-es pénzügyi évben a nagyméretű képernyők világpiaca összességében 2 százalékkal nagyobb árbevételt hoz. A kisméretű képernyőkből a bevétel még gyorsabban, 15 százalékkal is nőhet. Ennek egyik oka, hogy a színes képernyővel szerelt mobiltelefon-készülékek aránya az idei 25 százalékról 2003/04-ben 50 százalékra emelkedik. A félvezető ágazat forgalomnövekedése a Sharp becslése szerint 12 százalékos lesz a jövő pénzügyi évben, és ez is a kamerával szerelt telefonkészülékek alkatrészigényének lesz köszönhető. Az idén az eladott telefonok 20 százalékában lesz már kamera, a tavalyi 6 százalék után.

A Sharp az egyike a digitális kamerákban használt elektronikus fényérzékelő elemeket (CCD), "elekktronikus filmet" gyártó japán vállalatoknak. A jelenlegi havi kétmillióról a Sharp márciusban havi négymillió egységre emeli a CCD-gyártó kapacitását.

A Sharp becslése szerint a 2003/04-es pénzügyi évben az LCD képernyős televíziók világpiaca 5,5 millió egységes forgalmat ér majd el, a korábban jelzett 4,5 millió helyett. A 2005/06-os szezonra adott becslését hatmillió egységről nyolcmillióra emelte a cég.

A Sharp részvénye csütörtökön 1175 jenen zárt a tokiói értéktőzsdén, 8 jennel, azaz 0,68 százalékkal alacsonyabban, mint szerdán. A Nikkei225 0,39 százalékkal csökkent csütörtökön.

Kulcsszavak: trend Sharp LCD +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09