A SiS idén maga mögé szoríthatja a VIA-t

Tóth Kristóf, 2003. január 15. 22:03
Szakértők szerint a tajvani székhelyű Silicon Integrated Systems (SiS) számára idén minden lehetőség adott ahhoz, hogy agresszív piaci stratégiája révén legyőzze legközelebbi riválisát, az ugyancsak tajvani illetőségű VIA Technologies-t.
Véleményem szerint a SiS 2003-ban mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy csökkentse fő konkurense, a VIA piaci részesedését, ez pedig várhatóan ahhoz fog vezetni, hogy a VIA idei forgalma csökkenni fog - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Eric Chen, tajpeji Nomura Securities egyik vezető elemzője. Chen elmondta, hogy bár a VIA azt tervezi, hogy idén mintegy 35 millió alaplapi chipkészletet fog forgalomba hozni, vajmi kevés esély mutatkozik arra, hogy a VIA ezen tervei beteljesüljenek, és meglátása szerint a VIA 2003-as teljesítménye már akkor is jónak lesz nevezhető, ha 27 millió chipsetet el tud adni.

Az alaplapi chipkészletek piacát a PC-s processzorok piacához hasonlóan az Intel uralja, ugyanis minden tíz eladott chipsetből hat az Intel gyártósorain készül. Jelen pillanatban a VIA a világ második legnagyobb chipsetgyártója, mely mintegy 21 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak, vagyis éppen, hogy csak megelőzi a harmadik helyezett SiS-t, mely a chipsetpiac közel 19 százalékát birtokolja.

Szakértők szerint a VIA számára komoly hátrányt jelent, hogy még mindig nem szerezte meg az Inteltől a Pentium 4-es processzorokhoz szánt chipkészletek gyártásával kapcsolatos licencjogokat, ezzel szemben a SiS már jó ideje ezen licencjogok birtokában van. Ugyancsak említésre méltó, hogy míg a VIA a TSMC-nél gyártatja különböző termékeit, addig a SiS saját gyártósorokkal rendelkezik, ily módon pedig szabadabban változtathatja termékei árát.

Sharon Su, a UBS Taipei szakértője szerint idén a VIA lényegében egyetlen olyan terméket sem fog piacra dobni, melyre komolyabban odafigyelne a szakma, ezzel szemben mind az Intel, mint a SiS 2003-as ütemterve tartalmaz jó néhány nagy durranást. Su felhívja a figyelmet arra, hogy miközben az AMD processzorpiaci részesedése kevesebb mint 20 százalék, a VIA chipseteinek több mint 40 százaléka erre a nem túl jelentős bevételt hozó platformra épül.

Kulcsszavak: chipkészlet SiS +céginfo Via

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05