Folytatódik a Tűzszünet-kampány

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 22. 20:44
Folytatja az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó Tűzszünet kampányát a Business Software Alliance Magyarország (BSA) - mondta Sebők Erzsébet, a szervezet főtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
A főtitkár elmondta: az elmúlt évben mintegy 30 millió forintot költöttek a kampányra, s várhatóan az idén is ekkora összeget fordítanak rá.

A BSA 2002-ben Győr-Moson-Sopron, Fejér és Baranya megyében, valamint Budapest és agglomerációs körzetében folytatott kampányt, s az idén további 16 megyében kezdi meg az illegális szoftverhasználat visszaszorítását.

Sebők Erzsébet elmondta: február közepén hozzák nyilvánosságra azt a listát, amely tartalmazza, hogy melyik megyében kezdik, illetve hol folytatják a kampányt.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a vállalatvezetők pozitívan viszonyulnak a BSA kezdeményezéséhez, és nagyobb gondot fordítanak a legális szoftverhasználatra - mondta a főtitkár.

Hozzátette: tavaly 2000 cég kért haladékot a BSA-tól arra, hogy rendezze illegális szoftvereinek helyzetét.

A Tűzszünet-kampányról elhangzott, hogy a BSA egy-egy megyében, illetve régióban 30 napos türelmi időszakot hirdet, s ezalatt minden oda tartozó vállalkozás rendbe teheti szoftvernyilvántartását, illetve legalizálhatja az esetlegesen illegálisan használt szoftvereit. A türelmi időszak a vállalat kérésére meghosszabbítható. A BSA ezen időszak alatt sem büntető-, sem egyéb peres eljárást nem kezdeményez illegális szoftverhasználat miatt, illetve szerzői jogok megsértésének gyanújával. Ugyanakkor a 30 nap alatt a vállalatok büntetlenül kérhetnek segítséget a BSA-tól vagy viszonteladójától a szoftvernyilvántartás rendbetételére.

A BSA 30 nap eltelte után már büntetőfeljelentéseket tehet, illetve tesz az illetékes rendőrhatóságoknál olyan cégek ellen, amelyeknél alapos okkal feltételezi az illegális szoftverhasználatot.

Sebők Erzsébet az MTI érdeklődésére egyelőre nem tudta megmondani, hogy 2002-ben milyen mértékű volt az illegális szoftverhasználat Magyarországon. Ezek az adatok május-júniusbn állnak majd a BSA rendelkezésére. 2001-ben az illegális szoftverhasználat hazánkban 48% volt.

Kulcsszavak: BSA jog +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05