Mitnick: a számítógépes bűnözéssel egy életre felhagyott

Újra internetezhet

Tóth Kristóf, 2003. január 24. 06:27
Közel nyolc évvel azután, hogy Kevin Mitnicket Észak-Kaliforniában letartóztatták a hatóságok, a mindmáig talán leghíresebb számítógépes hacker a napokban végre újfent birtokába vehette az internetet.
Mitnick az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy elsők közt barátnője weboldalát kívánja megtekinteni, hogy megtudja, milyen információk láttak róla napvilágot az elmúlt időkben, ezenkívül pedig elmondása szerint a lehető leghamarabb elektronikus levelet kíván írni Joe Lieberman szenátornak. Lieberman szenátor volt egyébként az, aki 2000-ben meghívta Mitnicket, hogy a kongresszus előtt beszéljen a számítógépes bűnözésről, és tanácsokat adjon a létfontosságú informatikai rendszerek hackerektől való megvédésével kapcsolatban.

"Óriási megkönnyebbülést érzek. Nagyon örülök, hogy most már majdnem minden nehézséget magam mögött tudhatok" - nyilatkozta Mitnick a napokban, aki 1995-ben történt letartóztatása óta mindeddig el volt tiltva a világháló használatától. A hatóságok hosszú éveken keresztül egyébként nemcsak az internet használatát tiltották meg Mitnick számára, hanem többek közt azt is, hogy bármilyen számítógépet, modemet és egyéb elektronikai eszközt használjon. Mitnicknek ezenkívül még azt is megtiltották, hogy beszédben vagy írásban a számítástechnikáról, illetve különböző informatikai biztonsági kérdéskörökről értekezzen. A híres-hírhedt hacker közel 5 évet ült börtönben, ahonnan 2000 szeptemberében szabadult.

Mitnick számára azonban továbbra sem egyszerű az élet, hiszen például a rádióamatőr-engedélyének visszaszerzése érdekében továbbra is pereskedik az FCC-vel (Federal Communications Commission), ezenkívül pedig nem kis nehézséget jelent számára a bírósági ügyletek finanszírozása. Éppen ezért a most 39 esztendős Mitnick tavaly októberben még a hírhedtté vált számítógépes bűncselekményeihez használt régi Toshiba hordozható számítógépeit is árverésre bocsátotta. Az interneten mostantól újra szabadon szörföző Mitnick egyébként elmondta, hogy a számítógépes bűnözéssel egy életre felhagyott, és az internetet immár csak kutatási célokra és egyszerű információszerzésre kívánja felhasználni.

Kulcsszavak: jog +legfontosabb hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09