A HDB elvi döntése az LRIC módszer alkalmazásáról

Kovács Attila, 2003. január 24. 10:14
A Hírközlési Felügyelet január 23-i tájékoztatása szerint 2003. január 1-jétől a távbeszélő szolgáltatási piacon a jelentős piaci erővel rendelkező (JPE) szolgáltatók hálózati szolgáltatásaik ellenértékeként a hosszú távú előremutató különbözeti költségek LRIC módszerével meghatározott ellenértékeket kötelesek alkalmazni.
Az így kiszámított ellenértékeket tartalmazó referenciaajánlatok jóváhagyásáig, illetőleg azok tartalmának megállapításáig a hatályos referenciaajánlatokban és az érvényes összekapcsolási szerződésekben rögzített ellenértékeket kell alkalmazni azzal a feltétellel, hogy az új árakat visszamenőlegesen érvényesíteni kell 2003. január 1-jéig.

A hírközlési törvény (hktv.) 105. § (3) bekezdése alapján, a törvény hatálybalépésének napjától a távbeszélő szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók Hírközlési Döntőbizottság (HDB) által jóváhagyott referenciaajánlatukban hálózati szolgáltatásaik ellenértékét - élve a hktv. 105. § (4) bekezdésében foglalt átmeneti rendelkezésben rögzített lehetőséggel - az FDC módszer alapján számították ki. A szolgáltatók a hktv. 42. §-ának (2) bekezdésében foglalt főszabály szerint 2003. január 1-jétől hálózati szolgáltatásaik ellenértékét a LRIC módszertan alapján kötelesek kiszámítani és azokat alkalmazásuk előtt jóváhagyás végett a HDB-hez benyújtani. Tekintettel arra, hogy jelenleg nincs jóváhagyott, a LRIC módszertan alapján kiszámított ellenértékeket tartalmazó referencia ajánlat, a tisztességes és kiszámítható szerződéskötési feltételek elősegítése, az egységes gyakorlat kialakítása céljából, továbbá a szolgáltatók közötti jogviták elkerülése érdekében, az alábbi indokok figyelembe vételével hozta meg elvi döntését a HDB.

A hktv. 42. § (2) bekezdése egyértelműen rögzíti, hogy a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató - a meghatározott piacokon és szolgáltatások esetén - a kért ellenértéket a hosszú távú előremutató különbözeti költségek módszerével köteles kialakítani. Átmeneti szabályként 2003. január 1-jéig a hktv. 105. § (4) bekezdése lehetővé tette, hogy a szolgáltatók a fizetendő ellenérték kiszámításánál a teljesen felosztott költségek módszerének alkalmazásával is eljárhattak.

Az érintett szolgáltatók tehát 2003. január 1-jétől hálózati szolgáltatásaik ellenértékét LRIC módszertan alkalmazásával kötelesek kialakítani.

Kulcsszavak: jog távközlés HDB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05