DDR árcsökkenés, kapacitás-világrekord

Tóth Kristóf, 2003. január 24. 08:00
Az elmúlt egy hét alatt mintegy 25 százalékkal csökkent a DDR-SDRAM memóriák nagykereskedelmi darabára. A piacvezető dél-koreai Samsung Electronics a napokban pedig bemutatta a világ első 4 GByte-os DDR-SDRAM memóriamodulját.
A 256 Mbites DDR-SDRAM chipek nagykereskedelmi darabára a gyártók raktárkészlet-kiürítési lépései miatt megközelítette a megoldások előállítási költségét, amely jelenleg 4 dollár körül mozog, közölte a DRAMeXchange. A társaságok a kínai Új Évre készülve jelentős raktárkészletet halmoztak fel a DDR-SDRAM modulokból, a hónap végéhez közeledve azonban igyekeznek megszabadulni a fölösleges mennyiségtől.

A 256 Mbites DDR chipek darabára múlt péntek óta 6 dollárról 4,76 dollárra csökkent, de egyes gyártók szerint az árak hamarosan elérik a 4 dolláros szintet is. A DRAMeXchange szerint a nagykereskedelmi piacon érzékelhető árháború akkor kezdett kirobbanni, amikor az OEM PC gyártók elkezdték értékesíteni felhalmozott raktárkészleteiket a forgalmazói csatornákon keresztül. A DRAM gyártók szerint a mostani árcsökkenés a februári kínai Új Éven keresztül várhatóan március elejéig fognak tartani.

Kapcsolódó hír, hogy a piacvezető Samsung Electronics kiadta a világ legnagyobb tárolókapacitású DDR-SDRAM DIMM memóriamodulját. A 4 GByte-os modul 36 darab 1 Gbites DRAM chipet tartalmaz, és elsősorban a nagyteljesítményű szerverekbe készül.

A dél-koreai gyártó az 1 Gbites chipeket a társaság legújabb, 100 nanométeres csíkszélességű technológiájával készíti, amely egyelőre még a próbagyártás szintjén is ritkaságnak számít az iparban. A Samsung decemberben jelentette be a chip első működő prototípusát, de a megoldás mintapéldányait a legtöbb rendszerfejlesztő azóta már meg is kapta. Az 1 Gbites chipek, illetve a rájuk épülő 4 GByte-os modulok tömeggyártása a második félévben kezdődik meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50