A Fidelitas letörölte a fopolgarmester.hu oldal korábbi tartalmát

Szalay Dániel, 2003. január 24. 18:49
Letörölte a Fidesz ifjúsági szervezete az önkormányzati választások kampányában általuk megszerzett fopolgarmester.hu webcímen elhelyezett, Demszky Gábor, azóta újraválasztott budapesti főpolgármesterre nézve lejárató tartalmú anyagokat - tudta meg a Prím Online.
A weboldalon egy ideje jelenleg már csak egy üres oldal jelentkezik, a korábbi tartalmat, ami miatt Demszky és a Főpolgármesteri Hivatal jogi lépéseket is fontolgatott, a Fidelitas letörölte. Információink szerint azonban a domén továbbra is a Fidelitas tulajdonában és nevén maradt, így elképzelhető, hogy a későbbiekben esetleg újból használni fogják.

A Prím Online által korábban megkérdezett, internetes doménügyekben szakértőként ismert jogász szerint a fopolgarmester.hu - melyen Demszky Gábor előnytelen képmása mellett rá nézve kellemetlen, Demszky szerint közönséges csúsztatások jelentek meg - egy tipikus magyar doménrablási ügy.

Ahogy arról a Prím Online 2002. október 2-án beszámolt, az ügyvéd szerint a Főpolgármesteri Hivatal több okból kifolyólag is jogosult a doménre szert tett ifjúsági szervezet ellen pert kezdeményezni. Valószínűleg az eredeti főpolgármesteri honlapot készítő webmester szerzői jogai is megsérültek, ami miatt elvben akár több év börtön is kiszabható az azt eltulajdonító honlap gazdájára.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szerezhette meg ezt a domént a Fidelitas, az ügyvéd egykoron azt mondta, miután a fopolgarmester.hu domén köznévből áll - bár kétségtelenül egy adott személyhez köthető köznévből - a regisztrátornak nincs igazán kötelezettsége visszautasítania az igénylést. Erre egyébként sem kötelezi semmi sem - hangoztatta. Talán a Főpolgármesteri Hivatalnak kellett volna lépnie, de ők meg nem voltak felkészülve egy ilyen jól kiaknázható kampányeszközre - nyilatkozta a Prímnek a szakértő tavaly októberben, a voksolások előtti véghajrában.

A tartalom már más kérdés. Ezzel kapcsolatban Demszky Gábor, ha úgy gondolja, hogy a közzétett szövegek és képek az ő jó hírét sértik, úgy természetesen bírósághoz fordulhat. "Azzal azonban neki is tisztában kell lennie, hogy közszereplőként sokkal nagyobb fokú kritikát kénytelen eltűrni, mint más földi halandó, így pl. képmással való visszaélésre sem hivatkozhat a nyitóképben megjelenő flashsel kapcsolatban" - hangoztatta a doménspecialista ügyvéd.

Tény ami tény, mire egy ilyen ügyben bárki, bármilyen jogi eljárás végére ér, addigra az egész jelentőségét és aktualitását veszti, mint ahogy jelen esetben is ez történt. Igaz, Demszky megnyerte a főpolgármesteri címért folytatott küzdelmet. Nem véletlen, hogy jogi lépések megtétele helyett egyszerűen csak közzétettek egy tételes, a Központi Statisztikai Hivatal adataira épülő cáfolatot a www.demszky.hu -n.

A Fidelitas egyébként tavaly októberben még úgy nyilatkozott, nem tartanak attól, hogy Demszky Gábor főpolgármester jogi lépéseket tenne az ügy kapcsán. Tekintettel azonban arra, hogy feltehetőleg az eredeti, Demszky-honlap gazdájának szerzői jogai is csorbát szenvedtek az engedély nélküli másodközléskor, a rendőrségnek hivatalból is eljárást kellett volna kezdeményeznie.

Egyébként az ügy másik aktuális fejleménye, hogy a Magyar Hírlap című országos napilap néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy csak a főpolgármester engedélyével regisztrálható olyan internetcím, amelyben a Budapest szó szerepel. Bár a szabályozás évek óta érvényben van, a városháza egészen a tavalyi önkormányzati kampányig nem érezte szükségét, hogy a rendelkezésről tájékoztassa a doménnevek kiosztásával foglalkozó szervezetet. Akkor egy cég a www.hajrabudapest.hu címet jegyezte be, és ezt a hivatal már nem "nézhette tétlenül". Többen a helyi rendeletet alkotmányellenesnek tartják, mivel helyi szinten próbálja meg szabályozni a doméndelegálás szabályait.

Az ISZT a napilapnak úgy nyilatkozott, a főváros rendeletének betartatása nem az ő feladatuk. A honlapjukra látogatókat tájékoztatják az állásfoglalásról, ám továbbra is kiadják az említett szavakat tartalmazó címeket. Mi nem vagyunk bíróság, nem a mi felelősségünk figyelembe venni a jogszabályokat, hanem az igénylőé - közölték az Internetszolgáltatók Tanácsánál.

Kulcsszavak: domain politika ISZT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05