Videoton: létszámleépítés három üzemben

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 28. 07:52
Ezernél több munkahely megszüntetésére kényszerül enyingi, valamint két veszprémi üzemében a jelenleg tízezernél több dolgozót foglalkoztató, tavaly 68,8 milliárd forint árbevételt elért Videoton - tájékoztatta a cégcsoport vezérigazgató-helyettese hétfőn az MTI-t.
Sinkó Ottó elmondta: a veszprémi Audio Vállalatnál a megrendelések szezonális csökkenése miatt mintegy 200, a veszprémi kábelkonfekcionáló üzemből a bérmunka felszámolása miatt 620, az enyingi gyárból pedig 305 embert bocsátanak el a második-harmadik negyedévben.

Az enyingi üzemben végleg felszámolják a termelést, a gyárépületet várhatóan értékesítik.

A foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű kistérségben jelenleg 1500-1600 a regisztrált állástalant tartanak számon, az elbocsátásokat követően 15 százalék fölé emelkedhet a munkanélküliségi ráta.

Az enyingi és a veszprémi kábelkonfekcionáló munkahelyek megszüntetésére azért kényszerült a cégcsoport, mert üzleti partnere, akinek a megrendelésére a bérmunkát végezték, volumencsökkenés miatt saját magyarországi gyáraiba, illetve más országba telepíti át a tevékenységet.

A kábelkonfekcionáló munka felszámolásával gyakorlatilag teljesen megszűnik a bérmunka a Videotonnál, ilyen jellegű tevékenységre a jövőben legfeljebb csak a cégcsoport - jelenleg 700 munkást foglalkoztató - bulgáriai gyárában kerülhet sor.

A bérmunka megszűnése nem érinti számottevően a Videoton cégcsoport árbevételét, mivel míg korábban a bevételének egyötöde, tavaly már csak alig négy százaléka származott bérmunkából.

A Videoton évek óta törekszik arra, hogy az alacsony hozzáadott-értékű termelési tevékenységet, a bérmunkát folyamatosan szakképzettséget és fejlett technológiát igénylő termeléssel váltsa fel.

Az IBM székesfehérvári gyárának bezárását követően a Videoton növelte üzletszerző tevékenységét, és több ígéretes üzleti tárgyalást folytat - tájékoztatott Sinkó Ottó.

A cégcsoport a munkahely megszüntetések ellenére továbbra is az egyik legnagyobb magyarországi foglalkoztató marad, az idén is tízezer embernek ad munkát.

A vezérigazgató-helyettes szerint a most bejelentetthez hasonló nagyságrendű létszámleépítést nem tervez a cégcsoport, a megrendelések szezonális csökkenése miatt azonban kisebb elbocsátások még elképzelhetőek.

Az idén a tavalyinál mintegy 10 százalékkal kisebb árbevételt, és változatlanul pozitív eredményt tervez a cégcsoport - mondta Sinkó Ottó.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05