Megszűnik a Cesky Telecom további monopóliuma is

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 30. 09:49
Már a közeljövőben megszűnik a Cesky Telecom további monopóliuma is. A cseh kormány ugyanis jóváhagyta a távközlési törvény módosítását, amely lehetővé teszi a konkurens szolgáltatóknak, hogy bérbe vehessék a Cesky Telecom vonalait - közölte a szerdai kormányülést követő sajtóértekezleten Alena Stárková szóvivő.
Leszögezte, hogy a törvénymódosítást még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A kormány azzal számol, hogy a módosított törvény júniusban vagy júliusban már életbe is lépne. A javasolt módosítás szerint a Cesky Telecomnak lehetővé kell majd tennie, hogy a konkurens szolgáltatók bérbe vehessék vonalai egészét vagy akár csak egy részét is. Ha az alternatív szolgáltatók kérésének a Cesk˙ Telecom ok nélkül nem tenne eleget, akkor akár ötmillió korona bírsággal is sújthatják.

A vonalak tulajdonosa továbbra is a Cesky Telecom lenne, de rendszeres havi illetéket, valamint az adatátvitelért és a beszélgetésekért fizetett díjakat már az új szolgáltató szedné be.

Az érintettek tájékoztatása szerint komoly problémák merülhetnek fel a bérleti díjakat illetően. Az új cégeknél ez a valós költségek alapján lenne megállapítva, s nem hivatalos információk szerint ez mindenképpen magasabb mint a jelenleg a Cesky Telecom által a háztartások nagy többségétől jelenleg beszedett 300 korona havonként (2500 HUF).

Jelenleg a cseh távközlési vonalak 99 százaléka van a Cesky Telecom kezében, holott a piacon mintegy 30 további szolgáltató működik. Ezek azonban csak minimális mértékben foglalkoznak a helyi hívásokkal, és elsősorban a távhívások, illetve a nemzetközi hívások területén szereznek piacot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50