Elindult a Tellex Projekt

Neten a hírközlési törvény módosításának folyamata

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. január 31. 21:18
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tanácsadók és társszervezetek bevonásával megkezdte a hírközlési törvény módosításának előkészítését. A projekt hivatalos neve Tellex , ami a Telekommunikáció és Lex szavak kombinációjából adódik.
A KPMG, a White & Case ügyvédi iroda, és más - magyar és külföldi - tanácsadó cégek (összesen 10 cég) május 15-re vállalták a feladat elvégzését; ekkor kerül átadásra a kodifikált formába öntött szakértői anyag.

A fő célkitűzések közé tartozik, hogy a készülő szabályozás

ˇ összhangban legyen az EU jogszabályokkal és ajánlásokkal, ˇ

ˇ támogassa az információs társadalom felépítését és ezen belül közvetlen célként az internetpenetráció növelését, ˇ

ˇ teremtsen megfelelő feltételeket a hatékony verseny kialakulásához a szektorban.

A projektfeladatok végrehajtása munkacsoportokban folyik, mintegy 45 tanácsadó részvételével. Az IHM, a HÍF és egyéb államigazgatási szervek 25-30 szakembert delegáltak a projektbe. A munkacsoportok foglalkoznak az EU jogharmonizáció, az intézményrendszer, az egyetemes szolgáltatás, költségszámítás és árszabályozás, szolgáltató-választás, számhordozhatóság kérdéseivel valamint az internettel kapcsolatos témák szabályozási megközelítésével. A fogyasztóvédelem szempontjai valamennyi munkacsoportban kiemelt figyelmet élveznek. A hazai szabályozás a külföldi tapasztalatok felhasználásával, de a magyar piaci sajátosságok figyelembevételével fog megszületni. A munkacsoportok feladata a koncepciók és megoldási variánsok kidolgozása, majd az egyeztetett, elfogadott anyagok jogi formába öntése.

Az egyes feladatok során kidolgozott megoldási javaslatok, alternatívák piaci és gazdasági következményeit komplex hatástanulmány fogja felmérni. A hatások bemutatása a telekommunikációs piac egészére, illetve az egyes részpiacokra vonatkozóan is megtörténik.

A projekt alapértékeihez tartozik az átláthatóság és a nyitott kommunikáció. A külső projektkommunikáció eredményes és gyors lebonyolításának egyik fő eszköze egy nyilvános projekthonlap lesz. Ennek segítségével mindenki (pl. szolgáltatók, nagyközönség) nyomon követheti majd a projekttel kapcsolatos főbb híreket és kifejtheti véleményét a témával kapcsolatban. A projekthonlap várhatóan február közepére fog elkészülni és az ihm honlapjáról (www.ihm.hu ) érhető majd el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05