Információbiztonság – az üzlet biztonsága

Fekete Gizella, 2003. február 4. 16:44
Árbevétele ugyan nem érte el a tervezettet, de adózás előtti nyeresége 2,5-szeresére nőtt a 2001-es évihez képest tavaly a Montana Rt. 100 %-os tulajdonában lévő Noreg Információvédelmi Kft.-nek. Ez utóbbit mai sajtótájékoztatójukon Dr. Körös Zsolt ügyvezető igazgató a szolgáltatásokból származó bevételük növekedésével indokolta.
A 2002-es évi 370 milliós összbevételük mintegy fele szolgáltatásokból, elsősorban (40%) behatolás-detektálásból, 20% az ISO 17799-cel és más információvédelmi teendőkkel kapcsolatos tanácsadásból, illetve auditból, 15%-a informatikai rendszerek sérülékenység-vizsgálatából, 10%-a oktatásból származott, a sort 5%-kal a digitális aláírással, nyilvános kulcsú infrastruktúrával kapcsolatos tevékenység zárja. Ez utóbbiban Körös Zsolt idén sem vár javulást, de az ATC (ISS Authorized Training Center) tanfolyamaik és a tanácsadás esetében további árbevétel növekedésre számít.

2002-ben sikerrel zárult projektjeik közül a Giro Rt. PKI projektjét és az Országgyűlési és Önkormányzati választásokon jól vizsgázott, általuk kiépített információvédelmi rendszert emelték ki, de az idehaza általuk képviselt ISS (Internet Security Systems Inc.) termékek és szolgáltatások hazai sikereként könyvelik el, hogy a tíz legnagyobbnak tartott hazai bank közül kilencben ISS termékeken nyugszik az információvédelem. Egyre több, az információt üzleti vagyonként értékelő cég érez rá, hogy az információbiztonságon múlhat az üzlet biztonsága, az iparban elsősorban az energia-, a vegy- és a gyógyszeripari cégeknél várható ezen a téren idén javulás, de a holtpontról az állam- és közigazgatás is kimozdulni látszik.

Körös Zsolt a közelmúlt eseménye, az SQL féregtámadása kapcsán kiemelte, az ISS szkennere már 2002 júliusa óta ismerte a férget, real-time támadásfigyelőjük pedig augusztus óta visszaverni is képes azt. Mint mondta, az internetes biztonság felügyeleti megoldások globális szállítójaként az ISS a konvergencia híve, így a jövőben a féreg és vírus elleni védelmet egyaránt beépíti termékeibe, amelynek megvalósításához az AI-val lép stratégiai szövetségre. Az IDC legutóbbi piaci jelentésében is a behatolás-detektálás és sérülékenységvizsgálat területen is egyaránt piacvezetőként aposztrofált ISS eszközei ez utóbbi piac csaknem felét (49,5%) birtokolják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50