A hétvégén feltörték a NASA szervereit

Tóth Kristóf, 2003. február 4. 22:51
A NASA hírül adta, hogy miközben közvetlenül landolása előtt szombaton felrobbant a Columbia űrsikló, számítógépes bűnözők egy csoportja feltörte az űrkutatási hivatal több szerver számítógépét, ily módon tiltakozva az Egyesült Államok közel-keleti politikája ellen. A mindeddig ismeretlen hackerek a feltört szervereken tárolt internetes oldalakat olyan oldalakra cserélték le, melyek kritikus hangvételt ütöttek meg az Egyesült Államok Irak ellenes tevékenységeivel kapcsolatban.
Jelen pillanatban csak annyit tudok mondani, hogy az elmúlt hétvégén ismeretlen tettesek feltörték a NASA sugárhajtóművek fejlesztésével foglalkozó részlegének számítógépes rendszerét, majd ezt követően az internetes szerverekre különböző politikai tartalmú üzeneteket tartalmazó weboldalakat töltöttek fel - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Brian Dunbar, a NASA szóvivője.

Az mi2g nevezetű brit biztonsági cég értesülései szerint a hackerek szombat délután vették célpontba a NASA sugárhajtóművek fejlesztésével foglalkozó részlegének mintegy kilenc szerver számítógépét, és a támadás több mint másfél órán keresztül tartott. Különböző források szerint a NASA feltört szerverein a Sun Microsystems-féle Solaris operációs rendszer teljesített szolgálatot. A NASA szóvivője ezen információkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, és csak annyit árult el az üggyel kapcsolatban, hogy a hackertámadást követően az érintett szervereket körülbelül öt órán keresztül lekapcsolták a világhálóról. Dunbar nem kívánta elárulni, hogy a hackerek "csak" elcsúfították a NASA weboldalait, vagy esetleg adatokat is sikerült ellopniuk a hivatal szervereiről.

Az mi2g közlése szerint bár a hackerek személyi azonossága egyelőre ismeretlen, annyit tudni lehet róluk, hogy magukat Trippin Smurfs-nek nevezik. A NASA alapos nyomozást rendelt el az üggyel kapcsolatban, bár szakértők szerint kétséges, hogy a számítógépes bűnözőknek valaha is a nyomára bukkannak. A hackerek egyébként többek közt ilyen és ehhez hasonló üzeneteket helyeztek el az űrkutatási hivatal feltört webszerverein: "Azt hallom, hogy közeleg egy Irak elleni háború, és azon tűnődöm, hogy vajon miért kell mindennek sorra kerülnie?", "Mikor lesz ennek vége?", "Az Egyesült Államok miért támadja meg Irakot?".

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09